Архітектурний комплекс «Вертикаль» біля харківського Палацу спорту, який складатиметься зі скеледрому та пам’ятника Володимиру Висоцькому, міська влада планує відкрити до Дня міста, 23 серпня 2013 року.

Про це 1 березня повідомив головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький. Він зазначив, що пам’ятник вирішили збудувати на згадку про концерт артиста, який відбувся невдовзі після відкриття самого палацу. Назва комплексу пов’язана з однойменним фільмом, в якому одну з головних ролей зіграв Володимир Висоцький.

Сергій Чечельницький відзначив, що спочатку пам’ятник співакові й акторові планували поставити перед Палацом спорту, однак на цьому місці монумент виглядав би недоречно. Тому його вирішили розмістити окремо, на майданчику біля фонтанів. «Тут перед пам’ятником буде простір для того, щоб можна було проводити концерти просто неба. Мені також дуже подобається, що ми обрали незвичайний проект пам’ятника, де постать співака буде розміщуватися на тлі зім’ятого аркуша паперу», — підкреслив архітектор.

Відбір ескізу пройшов на конкурсній основі. В конкурсі взяли участь скульптори не лише з України, а й з Росії. Переміг харків’янин Олександр Демченко. Висота монумента становитиме понад 5 метрів.

Рішення поєднати пам’ятник і скеледром у харківських архітекторів з’явилося після того, як альпіністи виступили з ініціативою побудувати в місті такий об’єкт. Скеледром у формі арки розташується на невеликій відстані за пам’ятником Володимиру Висоцькому і нібито обрамлятиме монумент. Як зазначив архітектор, його висота сягне близько 18 метрів. Напевне юні альпіністи, підкоряючи штучні скелі, завжди мріятимуть про справжні гори, так романтично описані у відомій пісні Володимира Семеновича.