Серед білого дня у Миколаєві восьмирічна дівчинка, яка каталася на санчатах біля свого будинку, провалилася у триметровий люк. Подібні пригоди стаються мало не щотижня. Той, хто живе у цьому місті, вдень і вночі має пам’ятати: люки-пастки — це «сучасна атрибутика» Миколаєва.
«Голос України» вже порушував на своїх сторінках серйозну проблему, яку створюють для городян відкриті люки (про це йшлося у критичному матеріалі «Закохані зазирнули в отвір люка, а там — жінка...» за 25 жовтня 2012 року). Та віз, як кажуть, і нині там...
Люди почули крики дитини з триметрової глибини
Для жителів південного міста засніжене довкілля — відчуття свята. А для дітей сніг на вулиці — це надзвичайна радість. Ігровий майданчик у дворі будинку на вулиці Херсонське шосе має похилий ландшафт. Нещодавно малі діти — хлопчик і дівчинка — на санчатах по черзі з’їжджали вниз. Доки Оленка спускалася, Андрійко відволікся на інші справи (імена дітей змінено. — Авт.). Коли повернувся на гірку, подружки вже не було. Трохи погукавши дівчинку, хлопчик подумав, що вона повернулася додому, тому сам пішов до неї у гості.
Почувши про зникнення Оленки, стривожені батьки не могли знайти собі місця. Одразу ж кинулися шукати дитину, яка пропала серед білого дня: телефонували подругам, розпитували у перехожих.
— Вона їхала з гірки, а потім кудись зникла, — розводив руками малий.
Через деякий час люди почули крики дитини з триметрового каналізаційного колодязя. Буквально в лічені хвилини на місце пригоди прибуло відділення 4-ї Державної пожежно-рятувальної частини Миколаєва, і дівчинку витягли з пастки. На щастя, медична допомога не знадобилася, але дитина дуже злякалася.
Обурені мешканці будинку кинулися шукати винних у тому, що люк був без кришки, штурмуючи ЖЕК, мерію, «Миколаївоблтеплоенерго» та інші інстанції.
Ці пусті «манускрипти» вже дратують людей...
Очевидно, для ширшої публічності матеріал адміністрації «Миколаївоблтеплоенерго» під заголовком «У Миколаєві люки відкриті не від гарного життя» було розміщено і на сайті Миколаївської міської ради. Городяни у цьому зверненні не почули відповіді на питання, як підприємство планує розв’язати у місті серйозну проблему з відкритими люками.
Здоровий глузд підказує, якщо металеві люки крадуть (а ОКП стверджує, що й далі крастимуть), то їх потрібно замінити на інші покриття. Принаймні люди радять спробувати виготовити арматуробетонні, на які не будуть зазіхати, щоб здати на металолом. Пластикові люки як альтернатива, напевне, не виправдали себе. Вони крихкі, слабкі і непрактичні. Покриття провалюється під колесом легкового автомобіля, на нього небезпечно наступити людині кремезної статури з поклажею в руках. Така кришка могла провалитися на дно люка навіть від дитячих санчат...
Судячи з офіційної позиції адміністрації «Миколаївоблтеплоенерго», наведення порядку із колодязями не входять до найближчих планів підприємства. Свій «корпоративний» погляд на проблему комунальники завершують повчаннями:
«Звертаємося до усіх миколаївців з проханням: ставтеся дбайливо до навколишнього комунального майна, не дозволяйте іншим руйнувати те, що вдається зберігати, докладаючи багато зусиль. Будьте уважні самі, не залишайте без нагляду своїх дітей. А в разі виявлення відкритого люка негайно повідомляйте про це відповідні служби. Не проходьте повз, не залишайтеся байдужими! Тому що завтра він може стати для когось черговою пасткою».
Насправді ж, на відкриті люки у Миколаєві можна натрапити скрізь, де тільки вони є: на тротуарах, біля під’їздів, на прибудинкових територіях. То в одному, то в іншому місці їх тижнями доводиться об’їжджати водіям на головній міській магістралі — вулиці Леніна. З півтора десятка люків і нині без покриття довкола двох загальноосвітніх шкіл та сусідніх багатоповерхівок на Намиві.
— Виходить, що й цей прикрий випадок для миколаївських комунальників — як з гусака вода, — каже «Голосу України» Олена М., лікар за фахом, героїня нашого попереднього матеріалу. — Таке враження, що наша влада дрімає, у той час як комунальники пишуть людям ці «манускрипти». Це ж елементарне нахабство звертатися з проханням до людей «негайно повідомляти про відкриті люки, не проходити повз, не залишатися байдужим», якщо люк у дворі на Лазурній, після падіння в який я отримала струс мозку, досі залишається відкритим...
Миколаїв.
СВОЇ АРГУМЕНТИ
Підприємство «Миколаївоблтеплоенерго» бідкається, що «...тільки торік замість зниклих довелося встановити 111 нових кришок. А на початку цього року в період новорічних і різдвяних свят відбулося масове розкрадання люків, у зв’язку з чим ОКП змушене було закривати 47 колодязів. Така ж доля спіткала у святкові дні й об’єкти інших підприємств, які мають і обслуговують підземні комунікації. При цьому для обслуговування усіх 161 км теплових мереж ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», розташованих від Корабельного району до Намиву і від вулиці Скороходова до мікрорайону Північний, згідно з штатним розкладом, затвердженим Національною комісією з регулювання комунальних послуг, передбачено 37 слюсарів.
Зрозуміло, що, контролюючи стан майже 2,5 тисячі колодязів, навіть за умови виявлення розкрадання або поломки люка, вони не можуть виправити ситуацію миттєво. І, на жаль, саме на виявлення факту крадіжки кришки люка іде найбільше часу. Сторожа біля кожного колодязя поставити неможливо».
ТИМ ЧАСОМ
Широкий розголос пригоди змусив підприємство, відповідальне за належний стан люків, публічно відреагувати на активну реакцію городян.
Зокрема, на сайті «Миколаївоблтеплоенерго» з’явилося повідомлення під заголовком «Колодязь обстежили і закрили». Від тих, хто його прочитав, почула незадоволення і роздратування. Люди вважають це насмішкою, а саме звернення сприймають як щось на кшталт «страшне перо не в гусака»...
ІНША ДУМКА
У повідомленні «Миколаївоблтеплоенерго» пише:
«26 січня 2013 року у дворі будинку на Херсонському шосе, 48 у відкритий колодязь упала 8-річна дівчинка. Дитину витягли рятувальники. На щастя, дівчинка не постраждала.
У результаті проведеного працівниками ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» службового розслідування, у цьому районі було виявлено один відкритий дренажний колодязь теплової камери, який перебуває на балансі підприємства. Чи це той люк, у який впала дівчинка, достовірно з’ясувати не вдалося. Після обстеження колодязя співробітники підприємства виявили на його дні конусоподібну бетонну кришку. Такі кришки відливають і встановлюють самі підприємства як альтернативу металевим люкам з метою попередження крадіжок любителями металолому.
Однак, як виявилося, і це не допомагає. Продавити бетонний конус всередину колодязя можна було, лише наїхавши важким транспортом. І це при тому, що цей колодязь розташований посеред двору у зеленій зоні, куди автомобілі заїжджати не мають.
Потрібно визнати, що проблема відкритих люків, на жаль, існує. І винні у цьому, зазвичай, самі городяни. Хтось знімає, краде, здає на металолом, хтось просто по-варварськи виламує їх та руйнує. Підприємство практикує встановлення пластикових люків, але наших громадян це не зупиняє. Особливо часто такі кришки зникають весною під час підготовки до дачного періоду».
 
Дівчинка оговтується після падіння в люк триметрової глибини.
 
 
Дівчинка оговтується після падіння в люк триметрової глибини.
Фото надане ТУ МНС у Миколаївській області.