Олену Яворську, звільнену з посади начальника Вінницького обласного управління охорони навколишнього природного середовища 29 жовтня 2008 року, поновили на посаді. Таке рішення ухвалила колегія суддів Київського адміністративного суду.

Суд також зобов’язав Міністерство охорони навколишнього природного середовища виплатити зарплату за час вимушеного прогулу. Виконавчий лист суду Олена Яворська передала до Міністерства юстиції. Саме ця структура має забезпечити виконання рішення Феміди, бо йдеться про порушення, допущене міністром. Постанова суду оскарженню не підлягає.

Утім, еколог не вірить у те, що повернеться на посаду і отримає зарплату.

— Нині управління, в якому я працювала, перебуває на стадії ліквідації, — каже Олена Яворська. — Тому на посаду і зарплату годі сподіватися. До того ж я — вже пенсійного віку. Важливішим є те, що вдалося відстояти своє ім’я. Адже мене звільнили за статтею — за порушення присяги державного службовця, чого насправді не було. І це вдалося довести, пройшовши через десять судових засідань.

Навіть після звільнення Олена Яворська не припиняла екологічну діяльність. Створена нею громадська організація «Зелений світ Поділля» отримала кілька міжнародних грантів. Найуспішніший проект — робота з класифікації степового різнотрав’я, яка проводилася спільно з науковцями дендропарку «Софіївка» і вченими з восьми країн.

Вінницька область.