Позавчора в Національній парламентській бібліотеці відбулася презентація перших двох томів масштабного проекту Інституту літератури імені Т. Шевченка НАН України — шеститомної «Шевченківської енциклопедії». Видання приурочили до 200-річного ювілею Тараса Григоровича і випустили на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення за програмою «Українська книга» 2012 року. До кінця 2013-го заплановано здати до друку ще три томи.

Керівник проекту — доктор філологічних наук Валерія Смілянська; до редакційної колегії увійшли, зокрема, Микола Жулинський (голова), Микола Бондар, Сергій Гальченко, Павло Гриценко та інші провідні українські літературознавці. Передмову написав академік Іван Дзюба, якого справедливо вважають одним з найвидатніших дослідників життя і творчості Тараса Шевченка.

Упорядники енциклопедії у виступах наголошували на меті видання — якнайповніше представити широкій читацькій аудиторії унікальну постать українського генія — поета, прозаїка і художника, висвітлити його визначальну роль у суспільному житті нації: як у культурному розвитку тодішньої доби, так і в діяльності духовних спадкоємців. Автори й укладачі, здійснюючи ці завдання, проаналізували багаторічну історію шевченкознавства та спробували підбити проміжні підсумки розвитку науки про Кобзаря. Низка статей-персоналій охоплює інформацію про оточення Шевченка, дослідників його творчості, перекладачів...

Перший том (А-В) містить 1142 статті, Другий (Г-З) — 1081 статтю. Видання чітко поділяється за тематичними розділами. Наприклад, поетика Шевченка; біографія; історія і Шевченко; місця перебування; історичні, міфологічні, біблійні, агіографічні персонажі, про яких згадував Тарас Григорович; Шевченко і література — вітчизняна, слов’янська, світова; Шевченко і мистецтво (скульптура, музика, театр, кіно); вшанування пам’яті... Такий підхід допоможе читачам легше орієнтуватись у вивченні життя, творчості й особистості Великого Українця.

Презентовані томи високо оцінили присутні на заході поціновувачі Тараса Григоровича. У виступах всі сходилися на тому, що видання енциклопедії є надзвичайно актуальним проектом, яке дасть можливість переконатися, що «Шевченко — це не тільки національне, а планетарне явище». Отже, упорядників можна привітати з виконанням поставленої мети: принаймні перші томи підтверджують, що читацька аудиторія матиме можливість всебічно вивчати «унікальну постать Шевченка». Шкода тільки, що епітет «широка» до цієї аудиторії поки що не відповідає дійсності. Ознайомитися з енциклопедією здебільшого зможуть лише відвідувачі бібліотек. Придбати справді широким колам читачів це розкішне видання для «домашнього вжитку» не вийде — «державне замовлення» цього не передбачає. На щастя, Інститут має право на додаткове друкування накладу і планує цим скористатися для того, щоб енциклопедія потрапила на прилавки книгарень. Є намір запустити й електронну версію шеститомника. Але все це — в майбутньому...

Фото Олександра КЛИМЕНКА.