Надзвичайне за масштабами розкрадання мобілізаційних ресурсів виявила Херсонська прокуратура з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері. Спільно з ревізорами Держфінінспекції її працівники поза планом перевірили у Голопристанському районі сховище техніки та матеріалів для проведення рятувальних операцій на воді та судноремонту, підконтрольне Державному агентству резерву України.

Перебувало майно на відповідальному зберіганні приватного транспортного підприємства — філії акціонерної компанії. 

Однак, коли туди несподівано для господарів навідалися правоохоронці, то побачили напівпорожні стелажі.

Дирекція підприємства, котре підрядилося дбайливо зберігати вироби з кольорового та чорного металу, ще два роки тому звільнила посадовця, безпосередньо відповідального за стан і недоторканність цінностей у сховищі. І майже одночасно передала частину своєї території, включно зі сховищем мобрезерву, в оренду іншій приватній фірмі, зареєстрованій у Херсоні. За дивним збігом обставин ця фірма займалася саме операціями з купівлі-продажу оптових партій брухту. І коли термін «взаємовигідного» співробітництва остаточно сплив, зі сховища зникло дві третини його вмісту. А сума недостачі виробів з металу становила понад півмільйона гривень, і це зовсім не за ринковими цінами.

— За фактом крадіжки в особливо великих розмірах прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У процесі слідства встановили, хто й кому продавав цінності зі сховища мобілізаційного резерву. На жаль, їх місцезнаходження поки що встановити не вдалося — надто вже багато часу минуло, — коментує прокурор Херсонської прокуратури з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері Віталій Слободянюк.

У різних районах Херсонщини розташовано близько двох десятків сховищ мобілізаційного резерву (точна цифра — державна таємниця). Зараз прокуратура та Держфінінспекція спішно розгортають перевірки ще кількох з них.

Херсонська область.