Чорноморський суднобудівний завод (ЧСЗ), який входить до складу великого суднобудівного холдингу України «Smart Marіtіme Group» (SMG), третій рік поспіль працює прибутково. Портфель замовлень на 2013 рік сформовано на суму понад 275 мільйонів гривень. Як повідомила «Голосу України» прес-служба ЧСЗ, у 2012 році на підприємстві отримали 629 тисяч гривень чистого прибутку.
Обсяги виробництва і послуг становили 73,2 мільйона гривень. Було побудовано і передано замовнику три судна (два універсальні — для голландської компанії «Damen Shіpyards Bergum» та одне спеціалізоване — морозильний траулер для російської компанії «Преображенська база тралового флоту»). Корабели також відремонтували та модернізували 14 суден, серед яких два військові кораблі, згідно з контрактом з ВМС України. Капітальні інвестиції підприємства становили 15,1 мільйона гривень.
«Незважаючи на складну ситуацію в галузі, суднобудівним підприємствам «Смарт-Холдингу» вдалося зберегти стійкі позиції на ринку, — зазначив керівник бізнес-напрямку «Smart Marіtіme Group» Олександр Юрков. — Торік обидва підприємства (Чорноморський і Херсонський суднобудівний заводи) зберегли статус крупних платників податку в регіонах, перерахувавши до бюджетів різних рівнів та в позабюджетні цільові фонди майже 60 мільйонів гривень: ЧСЗ — 30,795 млн., ХСЗ — 28,369 млн. грн. У поточному році плануємо закріпити позитивний тренд за рахунок якісного і своєчасного виконання діючих контрактів, а також суттєвого розширення портфеля нових замовлень».
До речі, «Смарт-Холдинг» нині представляє одну з найбільших інвестиційних груп України. Свою увагу він спрямовує на ключові галузі економіки, включаючи горно-металургійний та нафтогазовий комплекси, банківський сектор, суднобудування, нерухомість і сільське господарство.
Миколаївська область.