Поки івано-франківські пластуни для створення фільму про тутешніх скаутів шукали давню кінохроніку у московських і польських архівах, виявилось, що копія кіноплівок 1944 року є у фондах обласного Краєзнавчого музею.

І ось нещодавно Івано-Франківський «Пласт» разом з історико-краєзнавчим об’єднанням «Моє місто» та Краєзнавчим музеєм показали мешканцям обласного центру найдавніше зі знайдених, тепер уже оцифроване, відео про Станіслав (Івано-Франківськ).

Німе чорно-біле 11-хвилинне відео висвітлює події липня 1944-го, тобто другий прихід до Станіслава радянських військ. У фільмі добре видно центральну частину міста, розбомблену Ратушу, повалений пам’ятник Міцкевичу, вокзал, головну пошту, радянських солдатів, які йдуть центральною вулицею (колишня Радянська, нинішня Незалежності), та й увесь Станіслав, відзнятий з літака.

Як розповів представник Івано-Франківської пластової станиці Тарас Зень, для створення фільму про скаутів вони шукали давнішу кінохроніку, довоєнну. Історики порадили звернутись до російських архівів, де є кінодокументалістика воєнних часів (у київських архівах найдавніші кіноплівки про Івано-Франківськ датуються 1950-ми роками). Поки пластуни збирали кошти, щоб викупити в росіян фільм про своє ж місто (треба було 3 800 гривень), працівники обласного Краєзнавчого музею при переобліку фондосховищ виявили копію унікального кіно (показували 1974-го, потім — 1994-го, а далі про нього забули). Директор музею Ярослав Штиркало передав плівки у двох металевих коробках пластунам, а ті відреставрували їх та перевели у цифровий формат на київській студії ім. Довженка. Так старе-нове кіно «Город Станислав» (напис на одній з коробок) повернулося до Івано-Франківська. І його презентація стала своєрідним епіграфом до майбутнього фільму про історію франківського «Пласту».

Івано-Франківськ.

Довідка

Удруге радянські війська прийшли до Станіслава 27 липня 1944 року. Перед штурмом міста командування пообіцяло, що комендантом стане командир частини, яка першою увірветься до міста. Це вдалося 569-му стрілецькому полку, і першим станіславським комендантом став полковник Василь Федотов. До святкування 30-ї річниці визволення Івано-Франківська від німецької окупації генерал-майор запасу В. Федотов подарував місту копії згаданих давніх плівок. Вони зберігатимуться у Краєзнавчому музеї. А оригінал кінохроніки — у Російському державному архіві кінофотодокументів (Красногорськ, під Москвою). Робоча назва: «Город Станислав», обліковий номер — 8913, дата випуску — 1944 рік, німий, чорно-білий, метраж — 414,2 м. Фільм з двох частин, знятий операторами Кацманом та Ейбергом.