«Голос України» раніше вже розповідав про молодого київського письменника Володимира Козловського (на знімку), який почав друкуватися ще в п’ятнадцятилітньому віці, а деякі його твори навіть перекладено англійською, китайською та іншими мовами. А нещодавно 25-річний автор випустив дві нові книги прози — «Вісімка» та «Загадки зеленого портфеля» (Київ, «Веселка», 2012).
Перша з них складається з трьох маленьких оповідань-притч та однієї повісті. В оповіданнях молодий автор торкається таких тем, як вічність, цінність людської вдячності та циклічності життя. Саме про це притча «Вісімка». Циклічність життя — звучить, може, занадто по-філософськи, а насправді все просто та легко, як у казці про Колобка. Герой притчі — муха (чоловічого роду, отже, муху звуть Остап Петрович Полосатов), приземляється на мертвого лиса, потім потрапляє в дзьоб горобця, а той — у лапи кота, а кіт — у зуби лиса. А лис (це вже інший лис) — потрапляє на приціл мисливців, а відтак тут знову збираються мухи й добрим словом згадують непутящого Остапа Полосатова. Отже, крилатий Остап зник безвісти на самому початку оповідання, а життя далі собі крутиться «вісімкою». Сюжетна лінія вибудувана просто і невигадливо, а через те легко зрозуміла сучасній людині, яка живе в світі, де треба вміти коротко і чітко заявити про себе, або, як тепер кажуть, «задати свій посил». Але перипетії оповідання мимоволі затягують читача. Ця невеличка книжечка сповнена впізнаваними деталями та дрібницями і прозорими натяками на проблеми нашого сьогодення. Принаймні, на ті проблеми, що близькі сучасній молоді, до якої, власне, належить і сам автор.
Друга книжка — «Загадки зеленого портфеля» — низка невеличких казок. Сюжети їх розгортаються у дивному загубленому світі чарівних істот із кельтської міфології. Але не тільки — один розділ книжки називається «Козаки в пабі». Тут наші славні запорожці п’ють ель у пабі Мак-Брана і розповідають про свої подвиги кельтським побратимам. «Дорослі історії з вікнами на дитинство», як їх називає сам молодий письменник, — це новий, нехарактерний плід творчості автора. Важливо зазначити, що книжку оздоблено барвистими ілюстраціями Радни Сахалтуєва — художника, котрий працював над створенням таких незабутніх мультфільмів, як «Острів скарбів», «Пригоди капітана Врунгеля» та «Доктор Айболить». Замість вдумливих і глибоких і часом обтяжливих смислів на сторінках цієї книжки читач зустрінеться із захопливими історіями, що, як і будь-яка казка, не позбавлені моралі чи, в даному випадку, нагадування про існування загальнолюдських моральних принципів, про які ми частенько забуваємо, коли стаємо дорослішими...