Віктор Голуб (на знімку) карикатурист із Здолбунова. З ним я познайомився на початку дев’яностих, в електричці. Новий знайомий розповів, що після школи здобув робітничу професію в кам’янець-подільському технікумі, служив в армії, одружився і доля занесла у Здолбунів, де живе і працює на заводі у відділі постачання, а у вільний час малює карикатури.

 

— Малюю весь час, — зізнався тоді Віктор Голуб. — Був художником різних стінгазет, «комсомольських прожекторів». Це той час, коли майже в кожній сім’ї передплачували журнали «Перець» або «Крокодил», а жанр карикатури був знаний і любимий в народі. Отоді я по-справжньому захопився карикатурою...

Його малюнки вміщували республіканські та обласні газети. Це дало автору деяку впевненість у власних силах. Із часом поліпшилася техніка виконання, цікавішими ставали сюжети. Друге творче дихання до митця прийшло 2003 року, коли він випадково побачив оголошення про конкурс карикатур, який проводила Міжнародна фінансова корпорація в Києві. Взяв участь і посів... друге місце в одній з номінацій. Після цього поїхав у столицю, де познайомився з колегами. І зрозумів, що українська карикатура не пропала, з’явилися нові цікаві імена. Потім ще була перемога в 2005-му. А 2006-го його прийняли до Асоціації карикатуристів.

За підтримки асоціації Вікторові Голубу пощастило взяти участь у конкурсах та виставках робіт у Здолбунові, Рівному, Кам’янці-Подільському, Тернополі. А у 2012-му він був серед переможців у п’яти міжнародних конкурсах в Україні та Росії. Нині в колекції Голуба — дев’ятнадцять дипломів, із них десять отримані на міжнародних конкурсах.

— Сьогодні конкуренція в світі карикатури досить серйозна, — каже майстер олівця і пензля. — Так, на останньому конкурсі в Москві, де мій малюнок удостоївся диплома, було понад 900 робіт від 235 художників із п’ятдесяти країн.

Роботи Віктора Голуба розраховані на глядача ерудованого, вдумливого. А загалом українська карикатура, вважає він, є однією з найсильніших у світі, хоча конкурси у нас влаштовують рідко. Художник не втрачає надії, що ідея проведення конкурсів карикатур, на Рівненщині зокрема, знаходитиме підтримку.

Рівне.

Фото автора.

Мал. Віктора ГОЛУБА.