Учора у Вінниці біля воріт військово-медичного клінічного центру Центрального регіону Міноборони України відставні генерали й офіцери провели акцію протесту проти намірів закрити цей заклад.

— Військові не мають права брати участь в акціях протесту, — наголосив у своєму виступі народний депутат України V скликання, екс-голова Комітету з питань соціальної політики і праці Іван Бондарчук. — Але саме працівники військового медичного закладу можуть залишитися без роботи через проведення одразу двох державних реформ, які збіглися в часі, — у медичній галузі й у Збройних Силах.

За інформацією Івана Бондарчука, чиновники Міноборони вже попередили керівництво медичного центру про скорочення найближчим часом чверті працівників. А це призведе до знищення цілісності закладу. Медичний центр єдиний у державі, де створено підрозділ аерокосмічної медицини. Тут проходять військово-льотну комісію авіатори Повітряних сил ЗС України. Значна частина обладнання для лікування стаціонарних хворих сучасного зразка. Заклад має повітряний шпиталь — літак, який бере участь у миротворчих операціях. Досвід вінницьких медиків вивчають військові зарубіжних країн. Послугами поліклініки і стаціонару користуються також члени сімей військових і цивільні пацієнти на платній основі, завдяки чому медичний заклад заробляє кошти. Військові медики мають репутацію висококваліфікованих фахівців, тому частина пацієнтів довіряє їм більше, ніж цивільним лікарям. Це єдиний у Вінниці лікувальний заклад, де можна придбати короткотермінові путівки на комплексне обстеження і оздоровлення. Військово-медичний центр розташований у зеленій зоні на березі Південного Бугу, має облаштований закритий пляж, спортивні майданчики.

Мітингувальники у своїх виступах не приховували, що на такий ласий шматок власності хтось поклав око і хоче прибрати заклад до своїх рук. Якщо це станеться, то 150 тисяч офіцерів запасу та у відставці з п’яти сусідніх областей, закріплені за цим лікувальним закладом, змушені будуть шукати інше місце для медичного обслуговування. Тут також надають послуги 30 тисячам нинішніх військовослужбовців.

— Наскільки мені відомо, військові медики уже зверталися з листом до міністра оборони з проханням захистити колектив від необдуманих рішень, — продовжує Іван Бондарчук. — Навіть запрошували його особисто ознайомитися з базою, яку створювали десятки років. Але керівник військового відомства нічого не відповів на лист медиків. Тому учасники мітингу вирішили звернутися до Головнокомандувача ЗС України, Президента Віктора Януковича з проханням розібратися із ситуацією і не допустити знищення унікального медичного закладу.

Точка зору

Полковник Сергій Петрук, начальник Вінницького військово-медичного клінічного центру Центрального регіону:

— Заклад не закривають і не ліквідовують. У нас є лише розпорядження з військово-медичного департаменту Міноборони розглянути пропозиції щодо оптимізації роботи, за яким рекомендовано скоротити 153 працівників. Але це не четверта частина, а менше. На мою думку, скорочення не матиме негативного впливу на якість обслуговування всіх категорій пацієнтів.

Близько двохсот офіцерів запасу і у відставці вийшли на акцію протесту проти можливого закриття військово-медичного центру у Вінниці.

Фото автора.