Така пропозиція прозвучала на підсумковій колегії управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА, присвяченій стану та перспективам реформування системи охорони здоров’я.

Зокрема, зазначалося, що для профілактики захворюваності серед населення помітну роль може відігравати постійний контакт пацієнта зі своїм лікарем. Щоб змінити традиційні підходи у стосунках «пацієнт—лікар», на Миколаївщині сімейні лікарі роздадуть на дільницях візитівки з номерами своїх телефонів.
Багаторічною проблемою для області залишається укомплектованість лікувальних закладів кваліфікованими кадрами. Зокрема, лікарями область забезпечена на 72 відсотки до потреби, медичними працівниками середньої ланки — на 86.
— Якщо на місцях вчасно не подбають про житло для молодих лікарів, які влітку прибудуть до нас з усієї України, — багато хто з них, незважаючи на поліпшені умови праці, знову повернеться назад додому, — звернула увагу очільників сільських районів начальник управління охорони здоров’я ОДА Світлана Хотіна.
У регіоні практично завершено оптимізацію мережі закладів первинної медико-санітарної допомоги. Так, 12 дільничних та міських лікарень реорганізовано в амбулаторії загальної практики-сімейної медицини; 25 ФАПів, які обслуговували понад 1000 осіб населення, стали амбулаторіями практики-сімейної медицини; 12 сільських амбулаторій — закладами охорони здоров’я загальної практики-сімейної медицини. Торік 63 медичні працівники області набули фах сімейного лікаря, пройшовши спеціальне навчання.
Миколаївська область.
На знімку: Світлана Хотіна, начальник управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА.
Фото автора.