Соціальні угоди про співпрацю між сільськогосподарськими товаровиробниками і територіальними громадами почали укладати на Вінниччині з ініціативи обласної ради та Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.
— Йдеться про документ, у якому передбачено виділення коштів сільськогосподарськими підприємствами і фермерами на соціальний розвиток територіальної громади, — каже заступник голови Вінницької облради Ігор Кревський. — У сільських громадах катастрофічно не вистачає коштів на ремонти доріг, водогонів, підтримку закладів культури та медицини, дитячих садків тощо. Податки, що їх сплачують орендарі, незначні. Тому й запропонували їм передбачити додаткові витрати з прибутків, які заробляють на орендованій землі. Зрештою, вони ж користуються дорогами територіальної громади, потужна сільськогосподарська техніка розбиває їх...
Щоправда, не всі господарники погоджуються ділитися заробленими прибутками. Поки що тільки 119 сільських рад (17 відсотків від загальної кількості) уклали соціальні угоди із сільгосппідприємствами. Загалом підписано 306 таких документів: на територіях сільрад землю орендують одразу декілька господарюючих структур, угоди укладають з кожною з них. У названих документах передбачено майже сім мільйонів гривень коштів, які господарники обіцяють надати для розвитку інфраструктури населених пунктів.
Передбачається, що до кінця нинішнього року такі угоди переважна більшість територіальних громад матиме з господарниками. Агітуватимуть за співпрацю депутати облради. Ті з них, хто зайнятий в аграрному комплексі, роблять це особистим прикладом, допомагаючи територіальним громадам і їх мешканцям.
Вінницька область.