Об’єднання співвласників багатоквартирних житлових будинків Херсона просять внести зміни до законодавства для захисту своїх майнових прав.
На громадських слуханнях, організованих керівниками кондомініумів і підприємцями, що працюють у цій сфері, їх учасники із тривогою зазначили: начебто б повноправним господарям житлових багатоповерхівок дуже складно реалізувати своє право на приватизацію прибудинкових територій, оскільки ще до створення ОСББ їх встигли «розсмикати» по клаптиках. Ділянки в майже половині дворів муніципальна влада роздала в оренду під міні-магазини, кав’ярні, платні автостоянки. До того ж самим кондомініумам від цього жодної користі: гроші від оренди, які можна було б витратити на ремонт будинку й мереж, благоустрій прилеглої території, йдуть у «чорну діру» бюджету. Мало того, господарі таких об’єктів самі претендують на приватизацію землі під ними, затівають із співвласниками житла судові позови, створюють їм перешкоди за допомогою «підгодованих» чиновників.
Учасники громадських слухань визнали за необхідне звернутися до Верховної Ради України із пропозиціями доповнити Земельний кодекс положенням про пріоритетне право ОСББ на передачу прибудинкової території в їхню власність. Вони вважають: законодавці повинні розробити чіткий порядок, а можливо, й визначити конкретні строки приватизації таких земельних ділянок, щоб влада на місцях не могла її штучно гальмувати, прикриваючись відмовками про недосконалість законодавства. До думки активістів цього руху варто дослухатися, оскільки їх стає дедалі більше й вони є дедалі більш організованою громадською силою. Адже на сьогодні «під крило» ОСББ Херсонщини вже перейшов кожен шостий із 3561 багатоквартирного житлового будинку, а в 2013 році тут планують створити ще 918 таких об’єднань.
Вл. інф.