Як урятуватися від сильного морозу? З цією проблемою зіткнувся німецький окупант під час Другої світової війни. Чого тільки не придумували вояки, щоб не задубіти на чужій землі: зігрівалися шнапсом, кожухами, валянками. А ще — солом’яними личаками. І не тільки під час відомої облоги Сталінграда, як зафіксовано на низці воєнних знімків.

Принаймні один із німецьких офіцерів, шлях якого проліг через місто Дубно, був доволі завбачливий щодо «руської погоди». Добряче проморозившись узимку 1942 року, він постійно мав у своєму похідному багажі солом’яні личаки. Доволі об’ємні, але добротні. Одягав їх німецький офіцер аж до 1944 року, коли квартирував у Дубно. Ірена Шмігельська, хазяйка цієї квартири, інколи навіть дозволяла собі насміхатися з німця: мовляв, він у такому взутті — кумедний, тим паче, що тутешня зима — не сибірська. Утім, вояка знав своє: тільки-но морозець суворішає — личаки вже на його чоботях.

Хтозна, можливо, німець користувався б ними й у повоєнний час, якби не раптовий напад радянської піхоти, через що він змушений був стрімголов утікати. Тут уже було не до личаків — головне: урятуватися, вижити!

Коли поблизу оселі І. Шмігельської стали на постій радянські танкісти, вона їм запропонувала оте залишене солом’яне взуття. У відповідь почула жарт: «Якщо взуємо ці лапті, то німчака в них точно не доженемо. Краще віддайте дітям у школу, нехай знають правду, хто в чому воював».

Тепер із личаками вийшло саме так, як і пророкували танкісти. Щоправда, потрапило це взуття не до школи, а до музею. Майже через 70 років після описаних воєнних подій воно стало одним з експонатів виставки, присвяченої Другій світовій війні, яку нещодавно відкрито в палаці Любомирських Державного історико-культурного заповідника міста Дубно. Як зазначає музейний доглядач заповідника Юлія Мацюк, під час екскурсій теперішній люд, споглядаючи солом’яні личаки, часто не може відразу збагнути, що це — взуття «від морозу».

Рівненська область.

Музейний доглядач Державного історико-культурного заповідника міста Дубно Юлія Мацюк із незвичним експонатом — солом’яними личаками, яким уже понад 70 років.

Ось так у війну німці боролися з морозами — за допомогою личаків.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА та воєнних років.