Посольство США в Україні допомагатиме херсонцям у створенні музею пам’яті «батька американського флоту», чия доля тісно переплелася з містом на Дніпрі. Мало кому відомо, що капітан шлюпів «Рейнджер» та «Провіденс» Джон Пол Джонс (1747—1792), славний своїми рейдами під час війни за незалежність США, відстоював Херсон у російсько-турецьку війну. Прийнятий Катериною ІІ на російську службу в чині контр-адмірала, він очолив ескадру і 1788-го спільно з Чорноморським козацьким флотом завдав поразки турецьким суднам у запеклих боях у Дніпровському лимані.

Херсонці донині бережуть пам’ять про флотоводця: влітку минулого року обласний муздрамтеатр підготував виставу-інсталяцію «Як Пола Джонса в козаки посвячували» (така історія у війську кошового Сидора Білого та отамана Антона Головатого справді була). А на базі міської гімназії № 6 відкрилася тематична експозиція Джона Пола Джонса, яку влада міста збирається розширити до музею. Радник Посольства США Ерік Джонсон оглянув виставку і пообіцяв попрохати заокеанських любителів військової історії допомогти з експонатами. А вже до наступного Дня міста обласний муздрамтеатр планує на Дніпрі біля міської набережної реконструкцію згадуваного переможного бою з турецькими кораблями, каже генеральний директор театру Олександр Книга.

Поки що важко визначитися, як одягнути актора, котрий гратиме командира ескадри. Адже після посвячення в козаки (під іменем Павла) Джону Полу Джонсу подарували козацькі шаровари, чоботи, люльку, турецьку шаблю та пояс із пістолями. Отак ексцентричний адмірал і ходив у бій. Але сучасним глядачам важко буде зрозуміти, хто з козаків на палубах — «американець» і чому він не відрізняється від чубатих січовиків.

 

Херсон.