У Слов’янську урочисто відкрили дитячий притулок «Вітрила надії», відновлений після бойових дій, що точилися в червні цього року (на знімку). Тоді бойовики встановили важку артилерію просто на території закладу, звідки вже було евакуйовано підопічних. Унаслідок обстрілів двоповерхову будівлю притулку було серйозно пошкоджено.

Мало хто вірив, що такий об’єкт можна відновити за короткий термін силами не держави, а небайдужих людей. Але благодійники зібрали кошти для ремонтних робіт, а десятки волонтерів з України, Чехії та Росії працювали, даючи «Вітрилам надії» друге життя.

«Дякую сотням тисяч людей, які молилися за нас. Дякую тисячам людей, які співпереживали нам і надсилали пожертви, привозили допомогу, передавали будматеріали. Дякую сотням волонтерів із різних міст, які залишили усе, щоб приїхати до Слов’янська і допомогти у відновленні міста», — зазначив після урочистого відкриття притулку його засновник пастор Петро Дуднік.

Перелік благодійників, які допомагали закладу, налічує близько 30 організацій і підприємств. А помічники ще й розмалювали стіни приміщень, де гратимуться діти. Підопічні закладу — переважно діти з проблемних родин, якими опікується релігійна громада.

Нині активісти, які відновлювали «Вітрила надії», шукають інші напрями докладання досвіду й зусиль. Таким напрямом стала допомога людям у прифронтовій зоні, визволеній від терористів. Зокрема, волонтери вже зібрали й відвезли продукти до Дебальцевого й Вуглегірська. Ці міста перебувають під контролем України, але сполучення з ними ускладнене. Наприклад, у Вуглегірську немає жодної аптеки, яка працює, а ціни на продукти завищені. Літні мешканці міста, які не отримують пенсію вже п’ять місяців, потребують харчів й медикаментів.

Ще один відновлений дитячий заклад — садок №16 «Рушничок» — днями прийняв 61 малюка. Допомогу надала міжнародна благодійна організація «Карітас України». Завдяки цьому в садочку встановили нові вікна замість пошкоджених під час бойових дій. «Рушничок» — спеціалізований заклад, який відвідують діти з особливими потребами.

Донецька область.

Фото надане Петром ДУДНІКОМ.