Захистити цілісність країни й допомогти цивільному населенню

Парламентська хроніка. Ранкове засідання 11 лютого
 
На початку засідання Верховна Рада вшанувала пам’ять жертв терористичного акту, який стався у Краматорську. Для інформації глава парламенту Володимир Гройсман надав слово Уповноваженому Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, народному депутату Ірині Геращенко.
За її словами, станом на ранок середи в результаті обстрілу Краматорська 16 осіб загинули, 65 отримали поранення, в тому числі й діти. «Уночі Президент України відвідав Краматорськ, де провів оперативну нараду з керівництвом штабу АТО і поставив наступне завдання: наші Збройні Сили та всі силові структури мають докласти максимум зусиль не лише для захисту територіальної цілісності країни, а й для допомоги цивільному населенню», — зазначила І. Геращенко.
Водночас обраниця зауважила, що Президент мав низку розмов із своїми зарубіжними колегами та довів до відома і американської, і європейської  сторони про злочинні дії терористів, які, по суті, оголосили війну цивільному населенню України. «Очевидно, що це було зроблено не випадково перед консультаціями в Мінську. Вже є певна закономірність, що перед кожною серйозною зустріччю на вищому рівні терористи намагаються влаштувати теракт, щоб зірвати її. Натомість хочу поінформувати: українська влада, Президент налаштовані, щоб Мінська зустріч у нормандському форматі відбулася. На ній насамперед буде обговорено питання повернення до Мінського протоколу, який має виконуватися всіма сторонами», — сказала І. Геращенко.
Крім того, депутат поінформувала, що Президент поставить питання термінового звільнення всіх заручників, які утримуються як політичні в’язні в РФ. Зокрема, про Надію Савченко та Олега Сенцова.
Пізніше Голова Верховної Ради повідомив, що напередодні до нього надійшла заява про неперсональне голосування під час призначення Генерального прокурора. За словами глави парламенту, він направив цю заяву до Регламентного комітету. «Комітет поінформує, які можуть бути прийняті рішення з цього приводу. Хочу підкреслити, що завжди демонструю достатньо конструктивну взаємодію з депутатським корпусом, і хотів би, щоб усі питання, які виникають, вирішувалися в рамках закону про Регламент Верховної Ради», — зауважив Володимир Гройсман.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати ухвалили в цілому зміни до постанови Верховної Ради України №77/98-ВР від 4 лютого 1998 року «Про Консультативну раду з питань інформатизації при Верховній Раді України».
За словами голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександра Данченка, останнє засідання Консультативної ради проводилося ще три роки тому. Проте, з огляду на нинішню ситуацію, комітет вважає за потрібне поновити діяльність ради. «Як колективний дорадчий орган рада має стати основою для залучення представників інститутів, громадянського суспільства та ринку для впорядкування нормативно-правової бази у сфері інформатизації, телекомунікації, зв’язку, кібербезпеки тощо. Головною метою Консультативної ради є сприяння Верховній Раді у виробленні політики у сфері розвитку інформаційного суспільства, високих технологій, при підготовці та затвердженні завдань Національної програми інформатизації. А також під час підготовки та ухвалення законів у цих сферах з урахуванням найновіших досягнень і технологічних рішень», — зауважив він.
З огляду на це, голова комітету запропонував, по-перше, змінити саму назву органу на «Консультативна рада з питань розвитку інформаційного суспільства», а по-друге, організаційне забезпечення діяльності цього дорадчого органу покласти на Комітет з питань інформатизації та зв’язку відповідно до його питань відання. Відповідну постанову схвалили 238 народних депутатів.
У цілому (268 — «за») сесія підтримала й постанови «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Луганської області, зміну і встановлення меж Попаснянського і Слов’яносербського районів Луганської області», «Про проведення парламентських слухань на тему: «Перспективи запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України» (15 квітня 2015 року)» та «Про рекомендації парламентських слухань на тему: «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави».
Водночас у першому читанні депутати підтримали проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України). Відповідно до нього, запроваджується інститут священнослужителів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України на добровільних засадах. А також врегульовуються організація, координація та здійснення душпастирської опіки, порядок взаємодії між відповідними державними установами та релігійними організаціями. Ухвалення документа за основу підтримав і профільний Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
У цілому сесія проголосувала за проект закону «Про внесення змін до статті 186-1 Земельного кодексу України» щодо спрощення процедури погодження проекту землеустрою» (реєстр. №1025-1. Альтернативний проект №1025 сесія відхилила). Як повідомив автор проекту Валентин Ничипоренко (група «Економічний розвиток»), нині нерідко буває ситуація із затягуванням погодження проектів землеустрою. Від громадян вимагають усунення то одних недоліків, то інших, не надаючи повного переліку, який необхідно виправити.
У другому читанні народні депутати розглянули проект закону «Про відкритість використання публічних коштів». Доповідаючи це питання, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зауважила, що проект підготувала група народних депутатів попереднього скликання. Проте у процесі роботи над документом до другого читання комітет ухвалив рішення підтримати його в цілому. Сам проект обраниця назвала «надзвичайно прогресивним» та таким, «що фактично дає змогу зробити використання публічних фінансів прозорим процесом». «Фактично — це реформа в системі держзакупівель та у використанні бюджетних коштів», — зазначила В. Сюмар. Власне, законопроект визначає умови та порядок забезпечення доступу до інформації про використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів, суб’єктами господарювання державної і комунальної власності, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування. У другому читанні та в цілому проект підтримали 289 народних депутатів. Ухваливши документ, Верховна Рада фактично зробила ще один крок у боротьбі з корупцією.
Насамкінець сесія у другому читанні та в цілому (241 — «за») підтримала проект постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2015 році. А також розглянула заветований Президентом проект закону «Про внесення змін до Закону «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» щодо посилення захисту прав позичальників».
Доповідала це питання голова Національного банку Валерія Гонтарева. Вона запропонувала депутатам підтримати вето Президента, зауваживши, що проект закону не розв’язує проблему валютних кредитів комплексно. На запитання, як її можна вирішити комплексно, В. Гонтарева повідомила: за допомогою добровільного меморандуму, який нині напрацьовують українські банки за участі НБУ. «Нині це питання дискутується з банками, які мають 95 відсотків таких запозичень. Упевнена, що ми підпишемо цей меморандум. Так, це передбачає лише 50 відсотків списання заборгованості за житло, яке ми визначили як соціальне. Це і є допомога банківської системи нашим позичальникам. Якщо хтось брав кредит не для житла, також може потрапити під дію цього меморандуму, але це буде не 50 відсотків. Це все, що банківська система може собі дозволити», — заявила В. Гонтарева. Депутати розкритикували виступ глави НБУ. Проте через відсутність багатьох обранців парламент не зміг подолати вето Президента. «За» проголосували лише 129 обранців.
Головуючий на ранковому засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій (Володимир Гройсман, відкривши засідання, залишив сесійну залу для участі в розширеному засіданні Кабінету Міністрів) повідомив про створення в парламенті міжфракційних депутатських об’єднань: «Одеса» (координатор Сергій Ківалов), «Або реально допомагати людям, або розпуститися» (голова — Вадим Рабінович), «Захистимо вугільну галузь» (керівник — Олег Мусій). А також про вихід народного депутата Володимира Кацуби зі складу групи «Воля народу» та про обрання Олексія Гончаренка заступником голови фракції Блок Петра Порошенка.
Крім того, головуючий повідомив про виключення Ірини Суслової зі складу фракції «Самопоміч» — відповідно до ст. 60 закону про Регламент Верховної Ради України, а також згідно з протоколом загальних зборів депутатської фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» від 10.02.2015 року №17. Нагадаємо, раніше про намір виключити І. Суслову зі складу фракції заявили її колеги. Причина — голосування (попри рішення фракції) за нового Генпрокурора Віктора Шокіна.
 
Віктор Галасюк, Оксана Продан.
 

Андрій Журжій, Павло Кишкар.
 
 
Хвилина мовчання за загиблими у Краматорську.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.