На минулій сесії дніпропетровським депутатам традиційно було запропоновано проголосувати земельні питання. І все б минуло, як завжди, гладко, потрібні люди одержали б у користування свої ділянки землі, якби не заява Вадима Гетьмана. Він зажадав припинити практику, коли від депутатів вимагають приймати рішення «із заплющеними очима»: не забезпечивши інформацією, про які саме земельні ділянки йдеться, кому вони відводяться, на яких умовах тощо.
«Я прошу тих, хто розробляв ці рішення, піднятися на трибуну й докладно розповісти, про що конкретно йдеться», — вимагав Вадим Гетьман.
Але ця заява пролунала, немов у порожнечу. Колеги-депутати збурювача спокою не підтримали, натомість секретар міськради Максим Романенко, який вів засідання, був категоричний. «Коли сидітимете тут, де сиджу я, тоді й розповідатимете, кому і як виступати», — парирував він у відповідь. І депутати вже вкотре проголосували «наосліп» — за себе й відсутніх сусідів.
Фальсифікації стали нормою
Депутати продовжували зберігати мовчання, навіть коли було виявлено черговий факт фальсифікацій рішень місцевої влади. Член постійної комісії з питань транспорту, дорожнього господарства й зв’язку Дмитро Грищев розповів про те, що на нараду департаменту міськради з питань транспорту й зв’язку із представниками автотранспортних підприємств, яка відбулася 15 січня, самих членів транспортної комісії запросити «забули». Про те, що насправді там відбувалося, депутатові розповіли занепокоєні автоперевізники.
Щоб розібратися в питанні, транспортна комісія зробила запит щодо надання копії протоколу наради. Чекає її донині. Д. Грищеву все-таки вдалося відшукати цей документ. «У розділі: «Ухвалили» прописано вирішення питань, які насправді не порушувалися і не голосувалися. Вони прямо стосуються конкретних перевізників, — зазначає депутат. — Люди схвильовані тим, що відбувається це напередодні міського конкурсу з розподілу маршрутів».
Його колега Вадим Гетьман, який на цій нараді був присутній, неабияк здивувався, виявивши низку невідповідностей у протоколі. «Ніяких голосувань на цій нараді не було, — заявив він. — Тому не можна говорити про те, що були винесені якісь рішення стосовно автоперевізників. Цього не було».
Водоканал займеться наркотиками?
Учергове переймалися депутати долею КП «Дніпроводоканал», який шостий рік балансує на межі банкрутства — проголосували за збільшення статутного фонду на 27 мільйонів гривень. Не виключено, що справжньою причиною такого рішення є бажання майбутнього потенційного власника підприємства, яке остаточно збанкрутіло, одержати жирніший шматок.
Що стосується безпосередньо діяльності водоканалу, то своїм рішенням депутати дозволили комунальникам займатися торгівлею паливно-мастильними матеріалами, «ремонтувати» зуби й навіть «культивувати рослини, включені до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів». Підприємству дозволено виробляти, виготовляти, зберігати, перевозити, купувати, реалізовувати, ввозити на територію України ці наркотичні засоби. Можливо, в такий спосіб водоканалу пропонується поліпшити своє матеріальне становище?
Дніпропетровська область.