У Миколаєві для здібних дітей створили обласну Відкриту студію, на якій популяризуватимуть досягнення фундаментальних наук та розкриватимуть їх роль у розвитку цивілізації. Її започаткували на кафедрі природничо-математичної освіти та інформаційних технологій Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (завідувач кафедри Людмила Клименко — кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений працівник освіти України) до 150-річчя з дня народження академіка Володимира Вернадського.

 

На цю подію відгукнувся перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк, який на декілька днів спеціально прибув до міста корабелів. В обласному Будинку художньої творчості, де відбувалося перше засідання, було велелюдно. Зустрічі з космонавтом були раді ще й тому, що його мати з Миколаївщини. Тож земляки його матері із села Солдатське Вознесенського району спекли космонавту коровай та подарували фотовернісаж про село і відеофільм про Вознесенськ. У заході взяли участь представники органів влади та управління; учні очно-дистанційної школи «Інтелектуальний резерв Миколаївщини»; переможці всеукраїнських олімпіад із фізики, хімії, біології, астрономії; гуртківці обласного Центру науково-технічної творчості; переможці ІV обласного конкурсу «Енергія — 2012»; студенти, а також науковці, освітяни. 

Перше засідання студії було повністю присвячено вченню В. І. Вернадського про біосферу, визначенню умов її переходу до ноосфери, напрацюванням про життя у космосі.

Леонід Каденюк, який майже 16 років тому здійснив космічний політ у складі міжнародного екіпажу на американському шатлі, зазначив, що космічна галузь є надзвичайно актуальною для нашої держави. Україні у спадок від колишнього Союзу дісталося майже третина всієї галузі. Проте через відсутність належного фінансування для розвитку космонавтики нині не кращі часи. На думку Леоніда Костянтиновича, якщо держава не повернеться обличчям до науки, ми спрямуємо себе до країн третього світу. Перший космонавт поділився цікавими спогадами від польоту, акцентував увагу на відповідальності людини за майбутнє планети Земля. Тривалим було спілкування Леоніда Каденюка в інтерактивному режимі. Крім того, від інших доповідачів учасники засідання дізналися про участь Миколаївщини у першому освітньому проекті спільного українсько-американського космічного експерименту «Вчителі та учні досліджують рослини в космосі» TSІPS, а також багато іншої цікавої інформації. З першим космонавтом зустрілася обласна влада. Так, в обласній державній адміністрації відбулася зустріч Леоніда Каденюка із заступниками голови ОДА Наталією Іванцовою і В’ячеславом Рукомановим, а також командуванням Миколаївського гарнізону. Під час розмови наголошувалося на необхідності популяризації знань сучасної космонавтики.

Миколаївська область.

 

Директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Анна Старєва знайомить Леоніда Каденюка з виставкою учнівських робіт, присвяченою космонавтиці.

 

Фото надано прес-службою Миколаївської ОДА.