Новорічні ялинки досі валяються на майданчиках для сміття у Кам’янці-Подільському. Комунальники не поспішають вивозити їх на звалище, кваліфікуючи як «негабаритне сміття», що його слід транспортувати окремо й не відомо чиїм коштом...

А напередодні 2013-го кам’янчани знайшли під новорічним деревцем подарунок від влади, який їх зовсім не потішив, — підвищення тарифів на вивезення сміття. І якщо у святкових клопотах громадяни не відреагували на це, то в січні з цього приводу в місті зчинилася справжня буча. Відтак журналістів запросили на брифінг до Центру підтримки ОСББ.

Голова правління асоціації Ігор Григоренко заявив: «Нами не підписано жодних договорів на 2013 рік із підприємством «Спецкомунтранс», яке виграло конкурс і повинне вивозити сміття в 2013 році вже за новими тарифами згідно з рішенням міськвиконкому від 29 листопада минулого року. На думку членів асоціації, підняття тарифів відбулося без дотримання відповідної процедури, зокрема, громадських слухань. Окрім того, йшлося про коригування, яке не може бути вищим за 20 відсотків, а насправді зростання становило аж на 75 відсотків. Навіть люди без економічної освіти можуть побачити, що тепер магазини платять менше, так само й приватний сектор, зате зросла плата для багатоповерхового житла. Ми звернулися до міського голови Михайла Сімашкевича, було призначено комісію, але відповіді вона нам так і не дала».

У грудні кілька депутатських звернень із приводу подорожчання вивезення сміття направив у різні інстанції Олег Демчук, депутат Хмельницької обласної ради. «Чесно кажучи, сподівалися на діалог із владою, з паном Гжебовським (керівник «Спецкомунтрансу»), — каже він. — Ходити по колу й вислуховувати звинувачення в політиканстві впродовж двох місяців набридло». У свою чергу, влада переконує, що зі старими тарифами «Спецкомунтранс» не виживе.

Але депутат облради О. Демчук та представники ОСББ наполягають: економічного обґрунтування підвищення вартості утилізації твердих побутових відходів бути просто не може, кажуть про порушення регуляторної процедури, що передбачає публікації в ЗМІ з відповідною аргументацією зростання цін, громадські слухання з цього приводу. Картину доповнюють розрахунками, які провели майже в усіх ОСББ.

— Нас просто вразила ця арифметика, — каже Олена Мазур, директор ОСББ «Вікторія-56». — Згідно з законодавством, тариф може бути сформований з розрахунку на кожного мешканця за фактично вивезений кубометр або за розміром житлової площі. Якщо брати з розрахунку на кожного мешканця будинку, в ОСББ «Вікторія-56», де проживає 305 осіб, коефіцієнт накопичення на одну особу в місяць становить 0,15 метра кубічного, а вартість одного куба пропонується 22,39 гривні, отримуємо 1024,31 гривні на місяць. Якщо розраховувати за фактично вивезений куб, то буде інша картина. Оскільки ОСББ «Вікторія-56» має три контейнери об’ємом 1,1 метра кубічного, які вивозяться 15 разів на місяць, а вартість за один кубометр пропонується 22,39 гривні, отримуємо в результаті 1108,31 гривень на місяць. Якщо брати за основу розрахунку житлову площу, то «Вікторія-56», зі своїми 

6 915,4 квадратними метрами, за пропонованої вартості вивезення сміття з одного метра квадратного житла — 0,286 гривні — має сплатити 1977,80 гривні на місяць «Спецкомунтрансу». Саме на цю, останню, цифру й сподівається надавач послуги. Цікаво й те, що нині сміття обійдеться всім ОСББ за різною ціною.

«Мешканцям нашого міста доведеться оплачувати найвищі тарифи в Україні», — переконаний О. Демчук.

— Якщо наші об’єднання будуть вимушені дотувати комунальне підприємство «Спецкомунтранс», — дійшли висновку в асоціації ОСББ, — то ми не зможемо утримувати свої будинки, ремонтувати дахи, каналізацію. Лише один будинок передали з комунальної власності ОСББ із належним ремонтом, а інші, з тисячами проблем, впали на плечі їх мешканців. Ми вже багато зробили, ми найактивніші мешканці в місті. Тепер ОСББ придавлять неправомірним сміттєвим тарифом. То це така підтримка об’єднань співвласників?!»

— Ми відмовимося збирати гроші з мешканців наших будинків за вивезення сміття, — кажуть керівники об’єднань. — Власне, ми й не маємо на це права, бо ми не є надавачами послуг. Нехай «Спецкомунтранс» виконує свою роботу від початку й до кінця: заключає сам договори з кожною квартирою, вивозить сміття, збирає плату.

Із проблемним питанням вирішили звернутися на чергову сесію міськради: «Хочемо повернути владі її «дарунки».

Кам’янець-Подільський.

МОВОЮ ЦИФР

Міська асоціація ОСББ у Кам’янці-Подільському нараховує 117 об’єднань, які є юридичними особами. Їх створили мешканці 129 багатоповерхівок, а це понад 30 відсотків висотного житлового фонду.

МОВОЮ ЦИФР

ОСББ «Гагарінська-65» матиме тариф 35,1 грн. за м3, ОСББ, яке обслуговує вісім будинків на вулиці Миру, має платити 37,83 грн. за м3, «Моноліт-55», ОСББ «Нігинське шосе-1А», ОСББ «Захід-1» — по 49,59 грн. за м3, «Моноліт» — 51,9 грн. за м3.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.