Засідання 4 грудня

Після тривалих консультацій та узгоджень Верховна Рада ухвалила в цілому постанови про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів і членів комітетів.

Під час обговорення проекту постанови про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Андрій Кожем’якін («Батьківщина») запропонував також утворити Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації, оскільки це передбачено Законом «Про приватизацію державного майна».

Народний депутат Олег Березюк («Самопоміч») висловився за утворення Спеціальної комісії Верховної Ради з питань демократичного цивільного контролю над воєнною організацією держави.

Народний депутат Ольга Богомолець (Блок Петра Порошенка) запропонувала, щоб питанням медичного страхування займався Комітет з питань охорони здоров’я. Проте Людмила Денісова («Народний фронт») зауважила, що в нас є п’ять видів соціального страхування і медичне — це теж соціальне страхування, тому це питання має залишатися у віданні Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Лілія Гриневич («Народний фронт») висловилася проти того, щоб питання аграрної науки було віднесено не до профільного комітету, а до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, оскільки не можна «починати фрагментувати науку по комітетах».

На думку представника Радикальної партії Олега Ляшка Віктора Галасюка, антимонопольна політика мала б бути предметом відання Комітету з питань промислової політики та підприємництва.

Лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко заявив, що оскільки в запропонованому переліку немає комітету, який би займався проблемами людей на Донбасі та в Криму, то фракція не братиме участі в голосуванні.

А от представник «Економічного розвитку» Антон Яценко заявив, що депутатська група взагалі відмовляється від запропонованих посад у керівництві комітетів.

Після того, як проект постанови 315 голосами було ухвалено за основу, керівник фракції «Народний фронт» Олександр Турчинов зазначив, що, звісно, є питання, які потребують додаткового врегулювання, але дуже небезпечно робити це «з голосу». «Саме тому є пропозиція підтримати постанову в цілому, домовившись, що наступного тижня у нас уже запрацюють комітети, нададуть пропозиції щодо уточнення відання цих комітетів і ми з вами внесемо зміни до проекту постанови», — запропонував він.

На пропозицію головуючого проект цієї постанови 270 голосами було ухвалено в цілому.

Після цього народні депутати ухвалили за основу та в цілому проект постанови про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання (реєстр. №1009).

Під час обговорення лідер фракції Блок Петра Порошенка Юрій Луценко зазначив, що ухвалення постанови про персональний склад керівництва та членів комітетів потрібен для того, щоб запустити в роботу український парламент. «Народ нас обирав для роботи, тому ми підтримуємо голосування «за», — сказав він та, водночас, запропонував виключити з переліку кандидатів на посаду заступника голови комітету прізвище Олеся Довгого.

Таку саму думку, але вже щодо виключення з проекту постанови 16 кандидатів на керівні посади в комітетах, висловив лідер Радикальної партії Олег Ляшко. «Наша фракція не заперечує проти цієї постанови, але за умови, щоб 16 народних депутатів, які голосували за диктаторські закони 16 січня, були вилучені з переліку тих, що обійматимуть керівні посади в комітетах», — заявив він та нагадав, що згідно з Регламентом, керівні посади в комітетах — це голова, перший заступник, заступник і секретар.

Такий підхід підтримав і народний депутат Сергій Соболєв («Батьківщина») та запропонував виключити прізвища тих, хто голосував за закони 16 січня, з переліку.

Проти закладеного до проекту постанови принципу розподілу керівних посад у комітетах виступив голова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко. За його словами, якщо цю постанову буде прийнято, то фракція залишає за собою право оскаржити її в суді.

У тому, що керівництво комітетами більшість фактично розподіляє «між собою», звинуватив коаліцію голова депутатської групи «Економічний розвиток» Віталій Хомутиннік. Він заявив, що згідно з Регламентом двом депутатським групам — «Воля народу» та «Економічний розвиток» — мало б відійти три комітети.

Реагуючи на ці звинувачення, координатор коаліції Юрій Луценко заявив, що опозиції пропонувалося керівництво трьома комітетами, котрі можуть контролювати діяльність українського парламенту, однак та заявила, що хоче очолити комітети з питань свободи слова та прав людини. «Ми не можемо дати Комітет з питань свободи слова тим, хто знищив свободу слова. Ми не можемо дати Комітет з питань прав людини тим, хто знищив права людини», — заявив він.

Після цього головуючий запропонував парламентаріям підтримати проект постанови про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради за основу і в цілому.

Коли ж на табло висвітилося 249 голосів «за», в сесійній залі зчинилася штовханина, оскільки деякі народні депутати, зокрема, позафракційний Володимир Парасюк, висловили невдоволення процедурою голосування. «Ніхто не хоче ламати якийсь конструктив в нашій роботі. Проблема в тому, що Майдан боровся і весь український народ бореться за прозорість. Якщо ми зайві півгодини попрацюємо в цьому парламенті й покажемо всьому українському суспільству, що вони вибрали не ідіотів, а слуг народу, то ми собі тільки поставимо плюси», — сказав В. Парасюк.

Проте народний депутат Руслан Князевич (Блок Петра Порошенка) у зв’язку з цим нагадав, що відповідно до статті 138 Закону України «Про Регламент» постанови Верховної Ради приймаються одразу за основу і в цілому. «Це чітко передбачено законом. Єдиний виняток може бути в тому разі, якщо Верховна Рада спеціально прийняла рішення про те, що буде два читання постанов. Тому цей випадок, коли йде мова про формування комітетів, унеможливлює розгляд цієї постанови в двох читаннях», — підкреслив він.

Підбиваючи підсумки обговорення, В. Гройсман поінформував, що до складу Погоджувальної ради входять Голова Верховної Ради, Перший заступник і заступник Голови Верховної Ради, голови депутатських фракцій, депутатських груп, з правом ухвального голосу та голови комітетів з правом дорадчого голосу.

«Оскільки нами обрані Голова Верховної Ради України, голови депутатських фракцій і груп, голови комітетів, отже, відповідно до Регламенту Верховної Ради України створено Погоджувальну раду», — сказав він та констатував, що парламент може розпочати повноцінну роботу.

«Це було головне питання, яке ми сьогодні розглядали. Тому що насправді у нас немає більше часу для того, щоб і приймати бюджет, і входити в 2015 рік, і провести важливі реформи, які сьогодні необхідні для того, щоб стабілізувати в країні ситуацію», — зазначив глава парламенту та запропонував народним депутатам провести у п’ятницю установчі збори комітетів, а вже у вівторок зібратися на наступне пленарне засідання Верховної Ради.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та всіх загиблих на сході України.

Під час засідання присягу перед Верховною Радою склали новообрані народні депутати Степан Барна, Ігор Побер, Сергій Куніцин, Давид Макар’ян (усі Блок Петра Порошенка), Дмитро Стеценко, Сергій Драюк, Олександр Дроздик («Народний фронт»), Олена Кондратюк («Батьківщина») та Юрій Чижмарь (Радикальна партія Олега Ляшка).

Головуючий оголосив про вихід народного депутата Євгена Балицького зі складу депутатської групи «Економічний розвиток».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Довідково

Відповідно до ухваленої постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання», керівниками парламентських комітетів обрано: Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин — Тараса Кутового (БПП), Комітету з питань бюджету — Андрія Павелка (БПП), Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування — Сергія Власенка («Батьківщина»), Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи — Миколу Томенка (БПП), Комітету з питань економічної політики — Андрія Іванчука («Народний фронт»), Комітету з питань європейської інтеграції — Ірину Геращенко (БПП), Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — Андрія Кожем’якіна («Батьківщина»), Комітету з питань запобігання та протидії корупції — Єгора Соболєва («Самопоміч»), Комітету у закордонних справах — Ганну Гопко («Самопоміч»), Комітету з питань інформатизації та зв’язку — Олександра Данченка («Самопоміч»), Комітету з питань культури і духовності — Миколу Княжицького («Народний фронт»), Комітету з питань науки і освіти — Лілію Гриневич («Народний фронт»), Комітету з питань національної безпеки і оборони — Сергія Пашинського («Народний фронт»), Комітету з питань охорони здоров’я — Ольгу Богомолець (БПП), Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки — Миколу Мартиненка («Народний фронт»), Комітету з питань податкової та митної політики — Романа Насірова (БПП), Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин — Григорія Немирю («Батьківщина»), Комітету з питань правової політики та правосуддя — Руслана Князевича (БПП), Комітету з питань промислової політики та підприємництва — Віктора Галасюка (Радикальна партія), Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики — Вікторію Сюмар («Народний фронт»), Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму — Артура Палатного (БПП), Комітету з питань соціальної політики та праці — Людмилу Денісову («Народний фронт»), Комітету у справах ветеранів та інвалідів — Олександра Третьякова (БПП), Комітету з питань транспорту — Ярослава Дубневича (БПП).

Стосовно керівництва комітетами з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства; з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України; з питань фінансової політики і банківської діяльності, то рішення ухвалять після додаткових узгоджень.