Незмінний успіх мають у Кіровограді виставки відомого земляка, художника Петра Оссовського. Цього разу розгорнуто експозицію «Італія Петра Оссовського» (у цій країні майстер бував не раз у 1950-х—1990-х роках). Більшість робіт глядач побачить уперше.

Народний художник СРСР, дійсний член Російської академії мистецтв Петро Павлович Оссовський родом з Малої Виски, що на Кіровоградщині. У 1950-му закінчив художній інститут імені Сурикова. Його твори є в Третьяковській галереї, інших музеях Росії, країн СНД, в численних закордонних колекціях.
Він один із найвиразніших представників «суворого стилю» у живописі. Його роботи яскраві, динамічні, мають насичену кольорову палітру та бездоганну композицію. «Територія моєї творчості, — каже сам Оссовський, — від Байкалу до Карибського моря». Справді, художник об’їздив усю Європу, побував на Кубі, в Мексиці й усюди робив замальовки, що пізніше перетворювалися на шедеври.
2007-го відкрито відокремлений відділ Кіровоградського обласного художнього музею — картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна».
Того ж року з’явилися картинні галереї Оссовського в Росії: «Псковські мотиви» (Псковський музей-заповідник) та «Пушкін і земля Псковська» (Пушкіногорьє). А в 2012-му відкрилася «Палата в Ізборську» (Псковська область).
87-річний художник живе й працює у Москві. Проте його зв’язок з малою батьківщиною дуже міцний. Оссовський щороку кілька разів буває на Кіровоградщині, а його картинна галерея «Світ і Вітчизна» знайомить відвідувачів з новими творчими надбаннями.
Анатолій КІМНАТНИЙ, завідувач відділу Кіровоградського обласного художнього музею — картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна», Петро МЕЛЬНИК.
Експонати виставки.
 
Фото надані Кіровоградським обласним художнім музеєм.