Після того як профспілкова організація Державного підприємства «Гайсинський спиртовий завод» (Вінницька область) почала добиватися підвищення зарплати, профспілковому лідеру заборонили вхід на підприємство.

— Чистий прибуток заводу за грудень становив 2,466 мільйона гривень, — каже голова профспілкової організації ДП «Гайсинський спиртовий завод» Андрій Бондаренко. — Другий рік поспіль підприємство виготовляє компонент моторного палива для бензинів. Продукція має значний попит на ринку. Але людям видають копійки, хоча роботодавець має можливість платити на половину більше, ніж нині.

Питання підвищення платні винесли на профспілкові збори. Вони мали відбутися першого лютого. «Директор заводу В. Смакула розпорядився не пропускати мене на територію заводу», — каже керівник профспілки.

Керівник профспілки надіслав скаргу Прем’єр-міністру України і міністру АПК, а також звернувся з відкритим листом до глави держави з проханням доручити правоохоронним органам встановити винних.

Вінницька область.

ПРЯМА МОВА

Василь Смакула, директор ДП «Гайсинський спиртзавод»

— А. Бондаренко не є працівником заводу, тому його не пропускають на підприємство. Обрали його на посаду керівника профспілки в той час, коли завод не працював. Попереднє керівництво заборгувало трудівникам велику суму зарплати. Саме в той час, коли вирували пристрасті, обласна організація незалежної профспілки «Трудящі» створила на заводі свою первинну структуру. Привезли з Вінниці свого представника Бондаренка й обрали його керівником профспілки. У червні 2012-го завод знову почав працювати. Ми уклали вигідний контракт на постачання продукції. Профспілковим керівником має бути людина, яка працює на заводі. Такі вимоги значаться в документах профспілки АПК. У нас складне виробництво, тому допускати в цехи чужу людину не маємо права.

Коментар юриста

Основним документом, який регулює діяльність профспілок, є Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», який визначає, що професійна спілка (профспілка) — добровільна неприбуткова громадська організація, що об’єднує громадян, пов’язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання). Одночасно закон визначає, що до первинної організації профспілки входять члени профспілки, які, як правило, працюють на одному підприємстві, в установі, організації (ст. 1 закону). Тобто законодавець допустив, що членом профспілки може бути людина, яка не працює на підприємстві, але вона може бути членом первинної профспілкової організації. Зважаючи на те, що профспілкові організації мають статус юридичних осіб, вони можуть мати найманих працівників, у т. ч. серед її керівного складу. Таким чином, правомірність дій директора спиртзаводу залежатиме від того, які положення щодо керівництва профспілки записані в статутних документах цього громадського об’єднання. 

Сергій ДЕМСЬКИЙ.