Депутати Тернопільської обласної ради вкотре не змогли зібратися на сесійне засідання. До порядку денного пропонувалося внести майже півсотні питань, найголовніше з яких — прийняття обласного бюджету на 2013 рік. Тернопільська область — єдина серед регіонів України досі не має головного фінансового документа. В залі зареєструвалося лише 27 депутатів. У повному складі були відсутні депутати від ВО «Свобода», частина — з інших опозиційних фракцій.

Криза в обласній раді триває з листопада, саме відтоді тягнеться 45-та сесія. Заблоковано вирішення багатьох актуальних проблем. Обласна рада шостого скликання, обрана на позачергових виборах у березні 2009 року, від самого початку працювала у неповному складі. Дванадцять депутатів від «Батьківщини» одразу після обрання склали мандати. Потім в інші ради перейшли майже два десятки свободівців. Епопея із введенням до сесійної зали 19 представників цієї політичної сили, незважаючи на рішення судів, тягнеться майже два роки. Однак, на думку виконуючого обов’язки голови обласної ради Сергія Тарашевського, «Єдиний центр» (голову облради Олексія Кайду обрано народним депутатом), це не заважає повноцінній роботі депутатів, навіть якщо третина з них відсутня. Наразі мандати мають 89 осіб, для прийняття рішення потрібно 61 голос. Головна причина, вважає він, політична складова.

Ось кілька думок депутатів з приводу ситуації, що склалася в обласній раді.

Володимир Стаюра (ВО «Свобода»): «Наші представники сьогодні є у ЦВК, і ми сподіваємось, що відбудуться якісь зміни щодо введення депутатів».

Володимир Болєщук (УНП): «Те, що обласна рада потрапила у кризу, сталося не сьогодні. Ми з нашими партнерами по опозиції координуємо свої дії, але треба шукати компромісів з владою, адже спільно працюємо на громаду».

Олександр Стадник, голова постійної комісії з питань бюджету («Наша Україна»): «Під час бюджетних слухань було внесено 41 поправку, на засіданні комісії ми їх розглянули і рекомендували винести на сесію. У тому, що вона не працює, є передусім політична складова. Кількісний склад депутатів не відображає результати виборів 2009 року. Можливо, такий склад комусь не подобається, але це волевиявлення людей».

Павло Федик (Партія регіонів): «Депутати від «Свободи» керуються амбіціями, бо хочуть посадити свого представника на керівну посаду в обласній раді. Більшості жителів області байдужі наші суперечки, їх цікавить вирішення конкретних проблем».

За словами Сергія Тарашевського, на прохання свободівців, він переносив засідання сесії з 25 на 31 січня, але вони так і не з’явилися. Він також поставив під сумнів легітимність народних депутатів від «Свободи» Олексія Кайди, Олега Сиротюка та Едуарда Леонова. Хоч вони написали заяви про дострокове складання повноважень депутатів обласної ради, але на сесії їх так і не розглянуто, а саме її рішення є головним і для територіальної виборчої комісії, і ЦВК. Відповідно до закону про статус депутата місцевих рад, він не може мати іншого представницького мандата. «Голова Верховної Ради може звернутися з цього приводу до суду, якщо на те буде його воля», — заявив виконуючий обов’язки голови обласної ради.

Область стала заручницею однієї політичної сили, вважає заступник голови облдержадміністрації Петро Гоч: «Від імені облдержадміністрації хочу заявити, що будемо звертатися до Верховної Ради з проханням визнати Тернопільську обласну раду недієздатною і призначити нові вибори. Це додаткові витрати, новий політичний сезон, але іншого виходу немає, бо робота депутатів паралізована».

Тернопільська область.