Повернути трудівникам усю суму заборгованої платні і зробити Вінниччину територією без боргів із зарплати — таке завдання поставив перед підлеглими голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан. Однак без втручання держави вінничанам навряд чи вдасться розв’язати проблему.
Найбільшу суму боргу — два мільйони гривень — має санаторій «Хмільник», що належить Міністерству оборони. Приблизно стільки ж заборгували спиртові заводи, вони також є державними підприємствами. Продавати активи і майно підприємств-боржників спиртової галузі заборонено відповідною постановою Кабінету Міністрів.
Керівництво області звернулося з листом до глави уряду з проханням посприяти в розв’язанні проблеми. Складна ситуація на одинадцяти інших підприємствах-банкрутах: у них не залишилося ні майна, ні активів. Відповідно до чинного законодавства сума боргів має бути анульована. Щоб трудівники й надалі не залишалися з порожніми кишенями, на рівні держави слід прийняти об’єктивне рішення в інтересах тих, хто працював на таких підприємствах.
Упродовж січня заборгованість із зарплати в регіоні скорочено на мільйон триста тисяч гривень. Станом на перший день лютого роботодавці не виплатили ще 13,6 мільйона зароблених грошей. Із них п’ять мільйонів гривень винні на економічно активних підприємствах. Їхні керівники поспішають «розкошелитися», лише коли втручаються правоохоронці або їх викликають «на килимок».