У Миколаївському звіринці народжена у неволі 14-річна самка-шимпанзе нещодавно дала життя третьому маляті. Заступник директора зоопарку Юрій Кириченко зазначив, що минулого року знайшлися ще й двоє малюків у пуми та дитинча у родині мандрил (мавпочки африканської).

 

Павло Жданов, завідувач відділення приматів, розповідає, що поява дитинчати для всієї родини шимпанзе — важлива подія. Ці людиноподібні мавпи мають інтелект і почуття, які вони передають гримасами, рухами, голосом. Як це робить і Аліті. Вона ні на хвилинку не випускає із рук маля, з ним їсть, спить, стрибає по вольєру. Працівники зазначають, що такою турботливою вона була і до двох своїх перших дітей. Мама-шимпанзе, яка втретє дає потомство у неволі завдяки належному догляду та повноцінному харчуванню, полюбляє апельсини, ананаси, банани. Із задоволенням їсть сир, ласує сухими листочками. Родичі дозволяють їй вибрати свіжіші фрукти, зайняти краще місце у вольєрі, стараються менше стрибати, коли вона відпочиває.

Ця група мавп: Аліті, самець Зулі та їх 45-річна «бабуся» Амбі і «тітонька» Роані прибули у Миколаївський зоопарк у 2004 році із Нідерландів. За три роки у шимпанзе з’явилося потомство. «Дівчинка»-первісток нині живе у Харківському зоопарку. Другій «доньці» Аліті і Зулі уже чотири роки, вона мешкає разом з родиною. Доглядальниця вольєру каже, що та інколи каверзує, бо ніяк не може звикнути до того, що всю увагу приділять тепер новонародженій. Тоді всі «дорослі» кидаються забавляти вередунку.

Зимують примати, а їх у зоопарку дев’ятнадцять видів, у закритих вольєрах. Тут тепло, затишно, достатньо місця і світла. А ось понад сто мавп з різних континентів прекрасно почуваються у зоопарку навіть у напіввідкритих приміщеннях.

Миколаївська область.

ФАКТ 

Миколаївський зоопарк має одну з найбільших колекцій тварин, яка налічує 456 видів. Із них 213 видів занесені до Міжнародної Червоної книги та 27 — Червоної книги України. Торік зоопарк відвідало майже 318 тисяч людей. Як повідомив «Голосу України» миколаївський міський голова Володимир Чайка, на утримання зоопарку у 2012 році із міської казни було виділено майже 11 мільйонів гривень.

Батька до «двійнят» поки що не впускають.

Шимпанзе Аліті.


Фото автора.