Упродовж двох останніх років на Вінниччині відновили роботу 17 малих ГЕС, повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Іван Мовчан. За його словами, у регіоні є ще три малі ГЕС, потенційно можливі для реконструкції і введення в експлуатацію.
Компанія ТОВ «Енергоінвест», що працює над реконструкцією таких електростанцій, встановлює на них сучасне обладнання. Більшість малих ГЕС було споруджено ще в тридцяті—сорокові роки минулого століття. Тоді в регіоні нараховувалося майже двісті таких об’єктів.
На деяких гідроелектростанціях встановлювали обладнання іноземного виробництва, яке дотепер придатне для роботи. Втім, від більшості малих ГЕС залишилися тільки будівлі. Відремонтувавши їх, встановлюють нові механізми, більшість із яких також закуповують за кордоном.
Найпотужніша гідроелектростанція — у селі Слобода-Бушанська Ямпільського району. Зробити її такою вдалося завдяки встановленню поруч ще й сонячної електростанції. Загалом у 2012-му в регіоні введено в експлуатацію чотири сонячні станції. Ще десять планують спорудити нинішнього і наступного року. Як повідомили в ТОВ «Енергоінвест», вироблену на них енергію держава закуповує за так званим зеленим тарифом, тобто дорожче порівняно з енергією з інших станцій. Електрика малих ГЕС надходить у загальну енергосистему держави.
Вінницька область.