Як повідомлялося, депутати Харківської облради схвалили проект договору про видобуток компанією «Shell» сланцевого газу в межах Юзівського газового родовища.

Щоправда, видобуток сланцевого газу — поки що лише в перспективі. Депутати розглянули договір, де йдеться лише про юридичні та фінансові аспекти роботи в Україні всесвітньо відомої компанії «Shell» і ТОВ «Надра Юзівська». Позицію держави роз’яснив міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков. За його словами, ні державний, ні обласний бюджети не зазнають жодних втрат від розробки родовищ газу на території області. Міністр запевняє, що згідно з договором усі фінансові ризики – інвестора. Угода з «Shell» і ТОВ «Надра Юзівська» розрахована на 50 років у тому разі, якщо сланцевий газ на території Юзівської дільниці (Харківська та Донецька області) буде знайдено.

Крім того, 140 мільйонів доларів виділять на соціальну інфраструктуру Харківської та Донецької областей. У розподілі цих грошей братимуть участь безпосередньо облради. Протягом десяти років планується наростити обсяг видобутку сланцевого газу до 10 мільярдів кубометрів на рік. Оптимістичний сценарій передбачає, що розробка може тривати 25 років. При цьому в усі бюджети, і місцевий, і державний, надійде не менш як 150 мільярдів гривень доходу. За підрахунками, перший прибуток Україна одержить уже за п’ять років.

Міністр також розповів, що за нетрадиційного видобутку газу буде максимально задіяна українська промисловість. Так, не менш як 80 відсотків закупівель послуг, робіт, товарів буде українського походження, що дасть змогу створити в області додаткові робочі місця. Йдеться і про використання українських труб, якщо вітчизняні виробники готові будуть постачати їх у необхідній кількості й гарантувати високу якість.

Заступник голови громадської ради при Мін-

екології Світлана Березіна заявила, що буріння свердловини не зачепить шар з питною водою, але залишається відкритим питання з утилізацією хімікатів, що застосовуються в процесі буріння.

Глава ради директорів компаній групи «Надра» Павло Загороднюк заявив, що екологічні ризики видобутку сланцевого газу дуже перебільшені, а відмова від його видобутку в Європі найчастіше має політичний характер. П. Загороднюк підкреслив, що в країнах Євросоюзу офіційно дозволено видобувати сланцевий газ.

— Дуже велика увага приділяється екологічним ризикам, з якими ми зіштовхнемося під час видобування. Але в цієї компанії екологію зведено в ранг релігії. Усі питання узгоджуватимуться з відповідними обласними управліннями та громадськістю, — зазначив Олег Проскуряков.

Плани 

Протягом перших 5—6 років передбачається вкласти 410 мільйонів гривень у буріння й розвідку 15 свердловин. Якщо у свердловинах виявлять сланцевий газ, 10 мільярдів доларів піде на розробку цих площ. За оптимістичного сценарію вкладуть понад 50 мільярдів доларів.