Конфлікт між власником кафе і колишнім воїном-афганцем, що виник у селищі Вендичани на Вінниччині, може мати своє продовження. «Афганців» застерігають від самосуду, а вони стверджують, що їх продовжують залякувати, та ще й у жорстокій формі.

29 листопада 2012 року в селищі побили воїна-афганця Анатолія Юрчака. Потерпілий звернувся спочатку до міліції, потім — до прокуратури. Він стверджує, що його побив саме власник місцевого кафе. Дотепер із жодного з відомств заявник не отримав відповіді. Щоб розслідування не спустили «на гальма», воїни-афганці вирішили привернути увагу до цього факту. З усіх куточків області з’їхались у Вендичани на збори, де прийняли рішення вимагати у правоохоронців дати відповідь на заяву потерпілого й об’єктивно провести розслідування. Встановили термін — десять днів, тобто до 10 лютого ц. р.

Тим часом на збори зібралися майже тисяча місцевих жителів. Для них не вистачило місця в Будинку культури. Тому розмова відбувалася на площі, яка «ревіла» від людського невдоволення. Більше десяти виступаючих стверджували, що вони також потерпіли від знахабнілого підприємця. Один розповів, що той утримував його у підвалі, батьки 17-річної дівчини говорили, що підприємець знеславив їхню доньку, яка нині чекає дитину...

— Люди скаржаться з цього приводу в селищну раду, — зазначає її голова Любов Ломачинська. — Він і мені неодноразово казав, що я на цій посаді не працюватиму.

15 грудня минулого року відбувався схід селища з питання медичної реформи, — продовжує Любов Ломачинська. — Тоді ж виступила донька потерпілого Анатолія Юрчака. Вона звернулася з проханням допомогти знайти винних у побитті батька. Той, за її словами, стверджує, що його побив власник місцевого кафе. Про це потерпілий написав у заяві до міліції. «Після слів дівчини зала повстала проти власника кафе, — каже селищний голова. — Люди скаржилися на те, що терплять його знущання. Всі ці факти зафіксовано у протоколі сходу селища».

Однак ситуація після того не змінилася. Тому на захист побратима стали «афганці». 30 січня вони провели свої збори, на які, як уже згадувалося, зібралася майже тисяча місцевих жителів. Присутній на зборах голова Могилів-Подільської райдержадміністрації Михайло Вдовцов і голова райради Олег Антонюк закликали колишніх воїнів утриматися від можливого самосуду. Ті ж у свою чергу стверджують, що їх залякують невідомі телефонними дзвінками. Було це до зборів. Декілька дзвінків пролунало і після них. «Хоча номери не визначені, але при бажанні їх не важко встановити, — зазначає голова Вінницької організації воїнів-афганців Петро Кирилішин. — Ніякий самосуд ми не збираємося чинити. Ми вимагаємо об’єктивного і справедливого розслідування факту побиття нашого побратима. Про це я написав після зборів у своїй заяві на ім’я начальника обласної міліції і голови обласної адміністрації. Не можна такого допустити, щоб чоловік живим повернувся з афганського пекла, а в рідному селі йому влаштували те саме пекло.

Як пояснили в центрі зв’язків з громадськістю обласної міліції, за фактом розслідування причин побиття Анатолія Юрчака призначено службове розслідування. До речі, підприємець також звернувся із заявою до правоохоронців. Він стверджує, що окремі жителі села зводять на нього наклеп.