Будинок №257 по вулиці Соборній у Рівному доведено до розрухи безгосподарністю. Тут розпочали обвалюватися марші пожежних сходів. До такого стану будинок, зданий в експлуатацію 1984 року, доводили не один день.

Раніше такі відомчі будинки споруджували усією громадою. Квартири для своїх працівників зводили одинадцять підприємств із холдингу «Облміжколгосп-буд». Крім того, участь на паях у будівництві брали санепідемстанція, завод будівельних матеріалів, держбанк, облздороввідділ, ліксанупр, міліція та КДБ. Це ще дванадцять організацій. Після розвалу Союзу та безладу 90-х будинок переписали на баланс правонаступника «Облміжколгоспбуду» — «Рівнеагробуду», який уже встиг перейти у приватні руки.

Відтак «Рівнеагробуд» мав би опікуватися будинком, але не робив цього. А ось мешканці багатоповерхівки законно приватизували 164 з 179 квартир. Тим часом будинок залишався на балансі «Рівнеагробуду» і коштів на ремонт ніхто не виділяв. Саме підприємство доведено до межі банкрутства, а відповідальність за стан будинку директор Сергій Новосад перекладає на приватне підприємство «Житловик ВВ», яке теж допрацювалось до межі існування: у штаті лише бухгалтер і паспортистка.

Весь цей безлад мав колись дати тріщину. Не витримав будинок, у якому не робили капремонту, сходи — аварійні, фундамент — підмитий. Зруйновані сходи стали лише першою ластівкою. Тим часом «Рівнеагробуд» замість того, щоб ремонтувати будинок, вирішив «спихнути» його місту. Однак аварійний будинок без грошей на ремонт міські комунальники приймати не захотіли.

Замість того, щоб розв’язати проблему, сторони конфлікту створили нову — передали будинок на баланс ВАТ «Полісся». З очевидними порушеннями. Яким коштом керівник «Полісся» Михайло Гудилко збирався ремонтувати будинок, невідомо. Адже ВАТ «Полісся» — це колишнє ЖКП «Облміжколгоспбуду», в якому з працівників залишився лише директор.

Тож депутати Рівненської міської ради звернулися до прокуратури з вимогою перевірити законність такої оборудки (рішення «Про звернення Рівненської міської ради до прокурора Рівненської області щодо перевірки законності передачі будинку №257 на вулиці Соборній на баланс відкритого акціонерного товариства «Полісся» від 20 вересня 2012 року).

Із звернення депутатів Рівнеради:

«Будинок передано ВАТ «Полісся» з правом оформлення права власності на цей будинок, за балансовою залишковою вартістю 314 168,87 гривні, що є значно заниженим показником порівняно з реальними ринковими цінами, адже за ринковими цінами кожна з квартир коштує близько 160 тисяч гривень...

У будинку є понад 40 неприватизованих квартир, які після оформлення права власності ВАТ «Полісся» на будинок також стануть власністю ВАТ «Полісся» з подальшою можливістю їх продажу.

З моменту передачі будинку, тобто з 1 серпня 2012 року, ВАТ «Полісся» по цей час як балансоутримувач не уклало договорів з жодною обслуговуючою організацією, що надає житлово-комунальні послуги. Це свідчить про небажання ВАТ «Полісся» утримувати, а тим більше ремонтувати будинок».

У підсумку прокуратура підтвердила сумніви депутатів, адже на момент передачі будинку ВАТ «Полісся» вже припинило своє існування. Тому у всій цій схемі розбиратимуться не тільки депутати, а й, переконаний, правоохоронці. Їх повинна зацікавити також оборудка із продажем чотирьох квартир «Рівнеагробудом», у яких багато років жили люди.

27 грудня на сесії Рівненської міської ради депутати ухвалили ще одне рішення, згідно з яким домагатимемось фінансування «Рівнеагробудом» ремонту будинку по Соборній, 257 та передачі його на баланс міста.

Олександр НЕСТЕРУК, депутат Рівненської міської ради.