На відміну від минулих років, нинішній опалювальний сезон в Одеській області не став морозом по шкірі для людей. Він і почався вчасно, і протікає в штатному режимі, а комунальні служби працюють енергійно й оперативно.

Голова постійної комісії Одеської обласної ради з питань житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Ігор Учитель упевнений: нинішнього року саме депутати стали диктувати свої умови опалювальному сезону. В облраді прийнято й успішно працює програма газифікації регіону, розрахована на 25 років. Триває модернізація інженерних мереж, заміна опалювального обладнання, впровадження альтернативної енергетики й реалізація програми енергозбереження. Звичайно, ці процеси могли б іти набагато енергійніше за умови гідного фінансування. Але, як мовиться, по своєму ліжку простягають ніжки.

Одним із найефективніших і надійних джерел забезпечення стійкого теплопостачання стала програма впровадження енергозберігаючих технологій. Три роки тому депутати Одеської обласної ради проголосували за створення комунального підприємства «Одеська обласна енергозберігаюча компанія». Суперечок на тему доцільності існування такого комунального підприємства було багато. Чимало виявилося й таких, хто сумнівався — аналогів подібному комунальному підприємству в Україні ще не було. Суперечки затихли, а сумнівів стало менше. Чому? Результати кажуть самі за себе.

Лише за три роки роботи КП «Одеська обласна енергозберігаюча компанія» в регіоні за рахунок бюджетів різних рівнів і коштів інвесторів реалізовано понад 500 проектів енергоефективності. Директор комунального підприємства Сергій Лейвиков каже, що на жаль, багатьох не залишає радянське відчуття, що держава комусь щось винна. «Я б сформулював завдання так: до проблем житлово-комунального господарства потрібно ставитися як до комерційних проектів. Якщо модернізація старого або впровадження нового обладнання окупається в розумний термін і має адекватний фінансовий результат, ці дії виправдані, якщо ні — треба шукати інше рішення, — впевнений він. — Крім того, до кожної проблеми потрібен комплексний підхід. Якщо в школі взимку холодно, можна до ранку заклеювати вікна пінопластом і міняти батареї. Потрібен енергетичний аудит, енергетичний паспорт об’єкта, адже, розуміючи ситуацію в комплексі, можна говорити про набір і порядок дій, які можуть змінити щось на краще. І результат директора школи буде не в тому, що він зумів аргументувати виділення бюджетних коштів, а в тому, що в школі буде тепло, до того ж не за відчуттям, а за даними теплового лічильника».

Сучасні технології і швидкість переміщення дають можливість державним менеджерам бути більш знаючими й гнучкими, системніше ставитися до проблем. У більшості випадків не потрібно створювати щось, треба старанно вивчати успішний досвід, іноді зарубіжний, іноді вітчизняний. Є безліч цікавих практик, технологій, успішних прикладів, які можна ефективно впроваджувати й у наших умовах. Без скромності зазначу, що стосовно цього цікавий досвід Одеської обласної адміністрації. Підходи керівництва області могли б стати прикладом для багатьох регіонів.

Почали з обліку та контролю

За рекомендацією депутатів обласної ради нове комунальне підприємство починало свою діяльність із грамотного й кваліфікованого аналізу інформації. Спільно з одеською компанією «Герц» була розроблена електронна база даних всіх об’єктів житлово-комунального господарства. Якщо раніше про те, що собою являє будівля районної лікарні, можна було тільки здогадуватися, то нині з кожного об’єкта є вся технічна й фінансова інформація. Це дає змогу не лише аналізувати, а й попереджувати проблеми. Нескладні формули й графіки допомагають визначати, до чого в якій ситуації потрібно прагнути. Разом із ДП «Республіканський інформаційно-обчислювальний центр» нині впроваджується аналогічна база даних для всіх підприємств житлово-комунальної сфери. Депутати вважають цей проект украй важливим для розуміння реального енергетичного балансу області. І з таким обсягом інформації можна розуміти, які заходи необхідні для поліпшення ситуації.

Прикмета сьогоднішнього дня: одеські фахівці ЖКГ вивчають зарубіжний досвід, підтримують партнерські і дружні стосунки з найбільшими виробниками, інвесторами та донорами. Завдяки регулярним і досить продуктивним переговорам голови облдержадміністрації Едуарда Матвійчука і його заступника Олександра Малина стало можливим планування й реалізація спільних проектів з великими виробниками Vіessmann, Sіemens, General Electrіc тощо. До речі, іноземні інвестори зазначають, що є чого повчитися і в Україні у сфері реформування ЖКГ.

Одеська область сьогодні серед лідерів у реалізації проектів альтернативної енергетики. Відомо, що вона — хороший інструмент для регулювання ціни на енергоносії. У міру розвитку альтернативної енергетики в постачальників традиційних енергоресурсів буде постійний стимул вживати заходи для того, щоб ціна на одиницю енергії була приблизно рівна для всіх енергоносіїв. Унаслідок цього найближчими роками Одеська область зможе отримати розумний енергобаланс.

До речі, на сесії Одеської обласної ради прийнято регіональну стратегію і програму енергоефективності Одеського регіону до 2014 року. Реалізація програми сприятиме ширшому й ефективнішому використанню місцевих видів палива й поновлюваних джерел енергії. Це дасть можливість скоротити обсяг споживання енергоносіїв. А економія коштів, що витрачаються на закупівлю енергоресурсів, дасть змогу здійснити відновлення основних фондів і впровадження нових прогресивних проектів енергоефективності.

 

Одеська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

ПОЗИЦІЯ

Сергій ЛЕЙВИКОВ, директор комунального підприємства «Одеська обласна енергозберігаюча компанія»:

«Уважаю стратегічно важливим впровадження в нашому регіоні (та й у країні загалом) ефективного формату energy performance contractіng, що успішно застосовується в західних країнах. Наведу приклад: у селищі в будинку культури стоїть зношене котельне устаткування, котре споживає багато енергоресурсів і здебільшого працює неефективно. Керівництво будинку культури щорічно просить гроші з бюджету, але їх чомусь завжди не вистачає. Приватна компанія розв’язує проблему — встановлює котельню, тепловий лічильник і продає тепло будинку культури. Свої гроші компанія повертає завдяки тому, що реальні витрати на утримання нового обладнання будуть нижчі. А завдання місцевої адміністрації — забезпечити інвестору нормальні умови і спокій. Це один із прикладів, схожі ситуації можна знаходити і в інших сферах ЖКГ.

В Одеській області вже реалізується пілотний проект із встановлення 20 нових модульних котелень в об’єктах бюджетної сфери області за такою схемою. Уже наступного опалювального сезону у школах, дитячих садках і будинках культури області буде тепло.

Адже жоден бюджет ніколи не потягне розв’язання всіх проблем ЖКГ, тому важливо знаходити шляхи співробітництва з комерційним сектором».

ТОЧКА ЗОРУ

Ігор УЧИТЕЛЬ, депутат Одеської обласної ради:

«Найбільш популярні й обговорювані проекти з вітро- та сонячної енергетики, переробки відходів сільського господарства на тверде біопаливо. За потенціалом енергії сонця наша область посідає одну з лідируючих позицій в Україні. Тому наш регіон потрапив до переліку національних проектів із будівництва фотоелектричних електростанцій. Потенціал вітру менш вивчений. Для вивчення його швидкості потрібне встановлення спеціальних вишок, на яких електронні прилади фіксують швидкість. На сьогоднішній день у Татарбунарському, Овідіопольському, Комінтернівському районах Одеської області встановлено вже близько десятка схожих електронних метеостанцій. Цікавим, але не менш складним є виробництво твердого біопалива — пелетів і брикетів. В області є кілька виробництв, які виготовляють біопаливо з лузги соняшнику, відходів дерева та соломи. На сьогоднішній день у двох районах Одеської області наше комунальне підприємство разом із виробниками біопалива реалізує проект із встановлення котелень на біомасі.

Сьогодні спільно з одеським політехнічним університетом працюємо над значущим проектом — створенням регіонального центру вивчення альтернативної енергетики та енергозбереження. Це дасть змогу акумулювати наукові розробки і кращі уми півдня країни в одному місці й зайнятися не просто загальним вивченням питання, а специфікою й можливостями нашого регіону».

Тільки факти

Станом на початок 2013 року:

* 2/3 шкіл Білгород-Дністровського переведено на альтернативне біопаливо. Місто Біляївка — одне з перших в Україні почало перехід на енергоефективне світлодіодне освітлення. В Іллічівську створено одну з найефективніших тепломереж в Україні. Підтвердження того — проведене енергетичне обстеження міста й тепломережі. У Південному гаряче водопостачання лікарні забезпечується за допомогою сонячної енергії.

* На 20 об’єктах бюджетної сфери Одеської області встановили котельні, які для генерації тепла використовують замість газу тверде біопаливо й електроенергію.

* Одну з найбільших в Україні котелень на біопаливі було встановлено в центральній районній лікарні Арциза. За ціни вугілля 1600—1800 гривень за тонну біопаливо коштує значно дешевше — 1200 гривень. Енерго-зберігаюче теплогенеруюче обладнання дає змогу знизити витрати на генерацію тепла й витрати на електроенергію.

* У Білгород-Дністровському районі на біопаливо переведено одразу п’ять котелень у школах сіл Руськоіванівка, Черкеси, Долинівка, Монаші, Випасне. Це невеликі котельні сумарною потужністю 1 МВт, в яких паливом є пелети з дерева, лузга й солома. Сучасне устаткування передбачає можливість використання не тільки гранульованого біопалива, а й просто біомаси. Тому в перспективі планується топити дробленим очеретом і соломою, яких достатньо в районі.

* У селі Голиця Болградського району встановлено електричну теплоакумулюючу котельню. У нічний час за найнижчим тарифом нагрівається теплоносій, теплової віддачі якого вистачає для опалення сільської школи на весь день.