«Ми за мир, але якщо треба буде дати по зубах — дамо по зубах. На жаль, нам потрібно бути готовими до обох варіантів», — про це під час учорашнього розширеного засідання Кабінету Міністрів за участі Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та глав облдержадміністрацій заявив Президент Петро Порошенко.

Інформуючи про свою поїздку до Краматорська, де ракетами «Смерч» було вбито 16 мешканців, переважно мирних, поранено 66, серед яких п’ятеро дітей, а 11 — у надзвичайно важкому стані, глава держави запитав: «За що вони постраждали?»

Щодо засідання Кабінету Міністрів, яке затрималося більш як на півгодини, Президент повідомив, що в цей час у телефонному режимі координувалися позиції України та Європейського Союзу на Мінському саміті. «Нам потрібен мир, ми готові до миру, ми все зробили і будемо робити, щоб був мир. Але якщо наші пропозиції будуть відкинуті, то бойовий дух наших воїнів високий, там немає жодної паніки». П. Порошенко назвав контрнаступальну операцію в районі Маріуполя не поверненням до активних дій, а заходами, щоб відповідно до Мінських домовленостей не дати терористам можливості обстрілювати місто.

Торкнувшись теми мобілізації, П. Порошенко звернув увагу глав облдержадміністрацій на дотримання затверджених планів та темпів, бо захист країни — це один з найважливіших критеріїв їхньої роботи. Відтак він не виключив, що дехто з них може втратити свої посади. Крім того, Президент повідомив, що СБУ припинила спробу зірвати мобілізаційну кампанію, у якій були задіяні деякі «критики мобілізації».

Глава держави також висловив переконання, що федералізація — це те насіння, яке ніколи не приживеться на українському грунті. Натомість Україна й далі йтиме шляхом децентралізації, коли регіони отримають і повноваження та кошти на їхню реалізацію, і обов’язки. Водночас П. Порошенко наголосив, що децентралізація не стосуватиметься питань національної безпеки, боротьби з корупцією, дотримання прав громадян та цілісності країни. «Не буде в нас і компромісу в питанні державної мови, якою є українська, бо так хочуть понад 80 відсотків громадян», — заявив він і запевнив, що мовні права національних меншин буде захищено.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив, що проведення засідань Кабінету Міністрів під головуванням Президента та за участі представників територій свідчить: влада в Україні єдина та здатна дати відповіді на запитання, які є в суспільстві, зокрема, стосовно завдання номер один — децентралізації влади. «Сьогодні в парламенті є підтримка децентралізації, тож він не буде гальмом цих змін і цих реформ», — сказав В. Гройсман та запевнив, що Верховна Рада ухвалить усі необхідні рішення.

«Я вважаю децентралізацію одним із найважливіших рішень, бо тоді ми зможемо провести реформи і в освіті, і в охороні здоров’я, і в економічному житті, бо не вирішивши першого завдання з повернення влади на місця, де безпосередньо відбувається формування стандартів життя, ми не зможемо досягти успіхів у будь-якій сфері», — наголосив він та висловив переконання, що децентралізація влади не тільки не послабить, а навпаки — посилить країну. Бо тоді на центральному рівні вирішуватимуться питання оборони чи міжнародної політики, а от коли йтиметься про інфраструктуру, дороги, дитячі садки, школи чи клуби, то це вирішуватиметься на місцевому рівні. «Для цього нам потрібно надати місцевій владі можливості отримувати для цього кошти. Початкові кроки для цього ми вже зробили. Хто б що не казав, а Податковий кодекс, Бюджетний кодекс та сам бюджет дають реальні механізми для децентралізації», — зазначив В. Гройсман та зауважив, що кожній новій системі потрібен час для адаптації.

Крім того, Верховна Рада ухвалила закон про регіональну політику (котрий виводить з ручного управління 3 мільярди гривень, які спрямовуватимуться для фінансування інфраструктурних проектів), а також закон про добровільне об’єднання територіальних громад, що за рахунок об’єднання ресурсів та отримання коштів від Євросоюзу дає змогу створити умови для надання якісних послуг на місцях.

Прем’єр Арсеній Яценюк, коментуючи ситуацію в країні, зазначив, що сьогодні потрібна не просто мобілізація до лав Збройних Сил, а мобілізація всієї державної машини та всього державного апарату на захист країни та громадян. Водночас, зауважив він, попри низку змін в держапараті та формування нової парламентської коаліції, зміни нагорі не привели до змін унизу, бо половина чиновницького апарату, який був до Майдану, досі продовжує працювати на тих само місцях та за тими само правилами. Як приклад він нагадав про нещодавнє затримання заступника керівника Державної фіскальної служби на Волині за отримання хабара у розмірі 400 тисяч гривень. «Навіть ті, які прийшли рік чи півроку тому, уже «прилаштувалися» та навчилися жити за старими правилами», — сказав він та наголосив, що, крім необхідних змін, важливим також є питання відповідальності кожного чиновника.

Глава уряду також висловив сподівання, що впродовж наступних 48 годин буде завершено переговори з Міжнародним валютним фондом. За його словами, нині залишилося тільки декілька невирішених питань, зокрема, стосовно реформування енергетичного сектору. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Пряма мова

Президент України Петро Порошенко: 

«І я, і Верховна Рада, і уряд готові до прийняття рішення про введення воєнного стану на всій території України. Я в жодному разі не буду затримуватися з цим рішенням, якщо безвідповідальні дії агресора призведуть до подальшої серйозної ескалації конфлікту. Я впевнений у тому, що наша країна зможе себе захистити. При тому завжди наголошую: я Президент миру та що військовим шляхом ситуацію на Донбасі не вирішити».

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман: 

«Хочу назвати декілька показових цифр. У 2015 році обсяг фінансових ресурсів місцевих бюджетів порівняно з 2014-м збільшився на 34 мільярди. І це не просто кошти, які центральний бюджет передає місцевим — це збільшення власних ресурсів і це дуже гарний початок. Крім того, на 22 відсотки зменшилася кількість дотаційних бюджетів та на 11,5 відсотка зросла кількість бюджетів-донорів. І це тільки перші кроки».

До речі

Президент повідомив, що нині доопрацьовується указ про створення Конституційної комісії та що очолити її він пропонуватиме главі парламенту Володимиру Гройсману. «Я пропонуватиму очолити Конституційну комісію Голові Верховної Ради. Для нього це поки що сюрприз, але я сподіваюся, що Володимир Борисович прийме цю пропозицію», — сказав глава держави. 

Голова Верховної Ради, подякувавши Президенту за таку можливість, сказав, що з радістю очолить роботу комісії, щоб разом з експертним середовищем та Венеціанською комісією підготувати такий проект, який дасть змогу зробити країну не слабшою, а сильнішою.