За п’ять років кількість осіб, які вперше захворіли на туберкульоз, у Донецькій області скоротилася на 27 відсотків, а смертність — на 42 відсотки. Такі підсумки виконання програми подолання епідемії туберкульозу в області, яку реалізує благодійний фонд «Розвиток України» спільно з місцевою владою. 

 

За словами головного лікаря протитуберкульозного диспансеру Шахтарська Людмили Смагіної, за п’ять років у системі сталися значні зміни: «Головне — було перерозподілено потоки хворих: пацієнтів із лікарсько-стійким туберкульозом лікують в одних диспансерах, з виявленим уперше — в інших. Створено п’ять територіальних організаційно-методичних центрів. Наприклад, Шахтарськ курує сім міст та два райони, туди виїжджають наші представники щонайменше раз на рік, а звідти раз на місяць приїздять фтизіатри для отримання методичної допомоги. Завдяки цим зв’язкам хворий, виписаний зі стаціонару, нікуди не пропадає, передаємо його на лікування із рук у руки».

Головний лікар зазначила: завдяки розділенню потоків хворих довіра до медиків із боку пацієнтів зросла, а відрив від лікування (тобто частка пацієнтів, які не доводять до кінця курс) знизився до 5—8 відсотків. Медики відзначають тенденцію зниження кількості нових випадків туберкульозу.

Фото автора.

 

У Краматорському міському протитуберкульозному диспансері.