Круглий стіл у форматі скайп-конференції, приурочений до Дня Соборності України, відбувся між представниками місцевого самоврядування, діячами науки та культури Донецька й Івано-Франківська. Обговорювалися на ньому проблеми країни і місцевого самоврядування, а на їхньому тлі — те, що, на думку політиків, дає привід говорити про, нібито, природну та історичну складові частини непоєднання населення західних територій із тим, яке проживає на сході.

«Коли говорять про місцеве самоврядування, то передусім постає питання про формування бюджету та соціально-економічної політики», — сказав секретар Донецької міськради Сергій Богачєв. Він не приховував: торішні складності зі збутом продукції металургійної й вугільної промисловостей, скорочення робочих місць, зниження обсягів реалізації товарів зробили зменшення надходжень до місцевих бюджетів цілком передбачуваним.

Виконувач обов’язків міського голови Івано-Франківська Микола Саєвич змалював схожу картину:

— Дуже ускладнили ситуацію в органах самоврядування Івано-Франківщини низькі показники, закладені в бюджет. Вони не дають можливості фінансувати місцеві установи повною мірою — не покривають потреб навіть трьох кварталів року, а грошовий дефіцит на останні три місяці залишається ще більшим. Сподіваємося тільки на бюджет розвитку, у формуванні якого бере участь саме місто.

Олег Ткач, проректор Прикарпатського університету, теж вважає, що «у Донецької та Івано-Франківської областей загальна проблема — труднощі забезпечення надходжень до бюджетів». Вона непереборна, на думку проректора, без впровадження в промисловість новітніх наукових розробок. Створені в прикарпатському краї енергозберігаючі та енергоакумулюючі технології могли б знайти гідне застосування на Донеччині, був би корисним для обох сторін і обмін студентами на періоди виробничої практики. А особливо важливі локальні регіональні інвестиції. Ці заходи, як і тісне спілкування майстрів культури, розвиток туристичного бізнесу, досвід донетчан у підготовці до спортивних змагань олімпійського рівня й у спорудженні в депресивних містах спортивних і дитячих майданчиків, звичайно, повинні допомогти східній й західній областям у подоланні кризових явищ в економіці.

— Хороший імпульс для розвитку економіки Донецька дало проведення Євро-2012, завдяки якому були побудовані спортивні споруди, готелі, почав розвиватися ресторанний бізнес. На сьогодні Донецьк — одне з лідируючих в Україні міст за кількістю спортзакладів на тисячу населення. Робота в цьому напрямі дає поштовх для розвитку інших галузей промисловості. Усе разом сприяє пом’якшенню кризи в базових галузях, — відзначив Сергій Богачєв.

Західноукраїнські художники влаштовують у Донецьку свої виставки, народний артист України Вадим Писарєв відкрив в Івано-Франківську балетну школу, проводяться письменницькі форуми «Схід-Захід — разом!», діти та молодь активно подорожують у дружні області. Як наслідок, стіна відчуження між населенням східних і західних регіонів України тане, переконана директор Донецького Будинку працівників культури Майя Калініченко. Навіть такі складнощі, як у сфері реформування медицини, що проводиться в Україні, об’єднують нас, дійшов висновку один з учасників круглого столу. У депутата Івано-Франківської міськради Богдана Федьківа своя думка на нібито існуючі суперечності між жителями заходу та сходу України: 

— Стіну роз’єднання будують несумлінні політики, які намагаються за допомогою відмінностей між населенням наших регіонів домогтися якихось своїх меркантильних інтересів — хтось прагне стати депутатом, хтось — очолити політсилу, обійняти посаду. Цей круглий стіл — свій міст між двома географічно протилежними місцевостями. У них проживають дуже схожі люди, хоча й мають дещо різні історію та культури. Але ми все-таки — одна нація, один народ, — і повинні все зробити для того, щоб у перспективі між нами було якомога менше того, що нас роз’єднує, й більше того, що об’єднує.

Об’єднати має бажання жити у багатій, демократичній, вільній країні. Соціально справедливій, вважає депутат: «Адже не таємниця, що в Україні дуже багато бідних людей. Поки це так, держава не може претендувати на визнання її вільною, демократичною, успішною. Сьогодні немає єдиної ідеології, яка об’єднала б Україну, населену представниками понад 130 національностей. У нас десятки політичних партій, кожна з яких має свою програму. Проте населення, включаючи й партійне — від «свободівців» до комуністів, усе прагне жити в багатій, незалежній благополучній країні».

Це, мабуть, краща відповідь тим, хто все ще мріє поділити Україну. До речі, у тому, що місто-мільйонник Донецьк проводив круглий стіл з Івано-Франківськом, де проживає всього 247 тисяч осіб, можливо, є своя символіка. Івано-Франківськ, що називався раніше Станіславом, з 1919 року був столицею Західноукраїнської Народної Республіки. Тож обидва міста-партнери мають статуси столиць.

 

Донецька область.