Ранкове і вечірнє засідання 4 грудня
 
Першим заступником Голови Верховної Ради обрано Андрія Парубія («Народний фронт») та заступником Голови Верховної Ради — Оксану Сироїд (Самопоміч») на вчорашньому засіданні Верховної Ради їхні кандидатури підтримали 313 народних депутатів.
«Вперше за всю історію українського парламенту жінка знаходиться в президії Верховної Ради України», — підкреслив глава парламенту Володимир Гройсман.
 
Під час наступного обговорення проекту постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко запропонував утворити комітет з питань Донбасу, Андрій Кожем’якін («Батьківщина») — Контрольну комісію з питань приватизації, Олег Березюк («Самопоміч») — Комісію з питань контролю за воєнною організацією держави, а Ольга Богомолець від Блоку Петра Порошенка вважає за доцільне віднести до відання Комітету з питань охорони здоров’я питання медичного страхування.
Представник Радикальної партії Олега Ляшка Віктор Галасюк запропонував передати до відання Комітету з питань промисловості антимонопольну політику. Натомість представник депутатської групи «Економічний розвиток» Антон Яценко заявив, що група не голосуватиме за цю постанову, оскільки в ній не дотримано принципу рівності депутатів, а Андрій Іллєнко повідомив, що міжфракційне об’єднання «Свобода» не голосуватиме за постанову, оскільки вважає, що кількість комітетів треба скоротити.
Завершивши обговорення, народні депутати ухвалили в цілому проект постанови про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання. «За» — 270 голосів.
Далі народні депутати перейшли до обговорення проекту постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання».
Зокрема, керівник фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко зазначив, що народний депутат Олесь Довгий не може претендувати на посаду заступника голови комітету та запропонував вилучити його прізвище з переліку. А лідер Радикальної партії Олег Ляшко додав, що загалом у переліку кандидатур на посади заступників голів комітетів значиться 16 народних депутатів, які голосували за злочинні закони 16 січня. Лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко зауважив, що фракція не голосуватиме за проект постанови, оскільки під час її формування порушено квотний принцип, а в разі ухвалення пообіцяв оскаржити її. Аналогічну позицію висловив і представник групи «Економічний розвиток» Віталій Хомутиннік.
Постанову «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» ухвалено 249 голосами.
 
***
 
А зранку, після складання присяги новообраними народними депутатами Степаном Барною, Ігорем Бобером, Сергієм Куніциним (усі БПП) та Оленою Кондратюк («Батьківщина»), Голова Верховної Ради Володимир Гройсман спочатку оголосив перерву до 12:30, а згодом продовжив її до 16-ї години. Впродовж цього часу фракції мали остаточно узгодити кандидатури заступників Голови Верховної Ради та керівників парламентських комітетів.
Оголосивши о 16-й годині про продовження ранкового засідання, головуючий повідомив, що проект постанови про обрання керівництва та членів комітетів вже розмножується, тому на це потрібен ще деякий час, та оголосив чергову, на цей раз півгодинну, перерву.
Присягу народного депутата також склали Давид Макарян і Дмитро Стеценко (БПП) та Юрій Чижмарь (Радикальна партія).
Головуючий оголосив про утворення трьох міжфракційних депутатських об’єднань: «Крим» під керівництвом Олексія Гончаренка, «Закарпаття» на чолі з Валерієм Пацканом, ВО «Свобода» під керівництвом Андрія Іллєнка та «Рідна Чернігівщина» на чолі з Валерієм Кулічем.
Колеги вітали з днем народження народного депутата Андрія Лопушанського.
 
Коментар
 
Сергій ЛЕЩЕНКО, Блок Петра Порошенка:
— Я негативно ставлюся до створення нового Міністерства інформполітики, бо створення нового інструменту цензури в Україні, в новому уряді не є демократичним, не вирішує поставлені завдання. І спосіб голосування за нього був недемократичний, без обговорення, без дискусії. Це рішення спричинило величезний негативний резонанс у світі, у журналістському середовищі. Але, на жаль, політики старої лінії не чують своїх опонентів і новачків у парламенті.
Ми закладаємо на перспективу дуже небезпечний інструментарій, який потім, у тому разі, якщо зміниться склад Верховної Ради, буде використаний антидемократичними силами для придушення свободи слова. Положення про нове міністерство ще не створено, але саме поняття «інформаційна політика» передбачає, що вони створюватимуть інформаційну політику на території України. Це не називається «міністерство окупованих територій» чи «міністерство з боротьби за погляди мешканців Донбасу і Криму», а Міністерство з питань інформаційної політики, тобто воно діятиме на всій Україні. Відповідно сама ідеологія створення такого міністерства передбачає, що воно формуватиме інформаційну політику, що в принципі є прерогативою держави, прерогативою інститутів громадянського суспільства та журналістів.
 
Євген Балицький.
 
Борис Філатов, Єгор Соболєв.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.