В Івано-Франківську говорили про децентралізацію влади. Круглий стіл на тему «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади: баланс інтересів територіальних громад, державної влади, громадського сектору та бізнесу» зібрав широке представництво столичних і місцевих експертів, урядовців та представників місцевої влади.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода великі надії покладає на нову Верховну Раду, точніше, що нею буде прийнято законодавчий пакет документів, що стосуються децентралізації. Зокрема, йдеться про зміни у податковому регулюванні, Бюджетному кодексі, проект закону України «Про засади державної регіональної політики». За словами посадовця,  найближчим часом презентують перший пакет реформ. Напрацьовані документи готові до реального втілення уже з 2015 року.

Голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук нагадав на зустрічі, що децентралізація влади — одна з вимог Майдану, яка досі не втілена в життя. Тому «надання дієвих повноважень місцевим громадам є сьогодні одним із головних пріоритетів у державі. Це — основа продовження тих позитивних змін, що їх ми ініціювали, вийшовши рівно рік тому на Майдани наших міст».

Очільник обласної ради Василь Скрипничук у свою чергу зауважив, що під час здійснення реформи слід не забувати, що «громада — це люди, а не територія». Та наголосив: такі круглі столи наближають Україну до цивілізованих держав.

Саме такі обговорення, на переконання керівника Швейцарсько-українського проекту DESPRO Оксани Гарнець, покликані гарантувати, що децентралізація матиме практичне втілення. Людям необхідно надавати якнайбільше потрібної інформації, щоб справа не обростала зайвими чутками. Директор Інституту громадянського суспільства, експерти якого розробляли проект адміністративної реформи, Анатолій Ткачук, зауважив: що швидше уряд візьметься за реформування, то кращий буде результат. Кризи, за його словами, можна здолати лише змінами, а принципові зміни можна впровадити лише реформами.

Під час круглого столу було напрацьовано рекомендації до проведення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Їх спрямують в органи влади на центральному рівні.

Івано-Франківськ.

ДОВІДКОВО

Захід ініційований Інститутом громадянського суспільства, що є одним з ідеологів та провідників реформи децентралізації в Україні, за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та інших партнерів. Аналогічні зустрічі в межах національного проекту нині відбуваються по всій країні.