Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час першого засідання нового Кабінету Міністрів поставив завдання — до кінця цього тижня підготувати Програму дій уряду та назвав п’ять ключових завдань, які повинні бути закладені до цього документа.

Відкриваючи засідання новопри-значеного уряду, прем’єр наголосив, що він «повинен бути новим не за формою, а за змістом», та ще раз привітав нових міністрів, зокрема, тих, які висловили бажання отримати українське громадянство та працювати на Україну.

І ця робота має розпочатися з невідкладної, до кінця цього тижня, підготовки та представлення в парламенті Програми дій уряду. «Програма дій уряду — це не набір слів, а набір конкретних цілей і шляхів досягнення мети. Кожен міністр визначає три ключові пріоритети на 2015 рік і те, яким чином будуть досягнуті ці пріоритети», — сказав А. Яценюк та підкреслив, що ця програма повинна відповідати п’яти основним цілям і завданням.

 Насамперед глава уряду акцентував увагу на питанні безпеки: «В рамках нашої боротьби за нашу незалежність, основні фінансові та матеріально-технічні ресурси мають бути спрямовані на національну безпеку та оборону держави».

Проте, крім зовнішньої агресії, є ще агресія внутрішня. «Внутрішня агресія — це корупція в країні», — сказав А. Яценюк та зазначив, що покладає великі сподівання як на Міністерство внутрішніх справ, так і на галузеві міністерства, котрі мають зайнятися дерегуляцією та зменшенням кількості чиновників і виконуваних ними функцій. У цьому контексті глава уряду наголосив на необхідності реформування публічної адміністрації всієї державної влади.

Говорячи про необхідність імплементації ухваленого пакета антиорупційного законо-давства та ухвалення всіх регуляторних актів, А. Яценюк висловив сподівання на реальну співпрацю з новим українським парламентом: «Він також повинен бути новий не за обличчями, а за новими підходами».

Ще одним завданням нового уряду прем’єр назвав подання до Верховної Ради до кінця цього року блоку економічних і податкових законопроектів. На його переконання, прийняття нової редакції Бюджетного кодексу дасть місцевій владі додаткові нові можливості для формування власної доходної бази, внесення змін до Податкового кодексу має передбачати скорочення кількості податків та розширення бази оподаткування, а зменшення Єдиного соціального внеску сприятиме детінізації заробітної плати. «Якщо платимо менше податків, то тоді все показує, хто скільки реально отримує і таким чином наповнюємо бюджет», — сказав А. Яценюк.

Паралельно уряд має працювати над проектом держбюджету на 2015 рік, котрий, за словами прем’єра, буде «жорсткий та складний», бо у 2015 році стоїть «завдання вижити, щоб сформувати базу для зростання і економічної стабільності в 2016 році». У зв’язку з цим він доручив міністру фінансів Наталії Яресько запросити до України місію Міжнародного валютного фонду: «У нас сформовано уряд і наші іноземні партнери готові до перемовин». Серед ключових завдань уряду також значиться реформування енергетичного сектору та досягнення енергетичної безпеки країни. «Ми повинні завершити реформування енергетичної системи України», — підкреслив А. Яценюк та висловив у зв’язку з цим стурбованість обсягами дефіциту НАК «Нафтогаз України», котрий нині більший, ніж дефіцит держбюджету. «При дефіциті державного бюджету сьогодні у 68 мільярдів гривень, дефіцит компанії «Нафтогаз України», яку ми профінансували, тому що тарифи не відповідають ринковій ціні на газ, — 103 мільярди», — сказав він.

«Ці п’ять ключових завдань повинні бути в Програмі діяльності уряду і в нас немає часу на розкачку, немає часу на входження в курс справ — є час тільки на конкретні дії і результати від цих дій», — наголосив прем’єр та повідомив, що відбудеться окреме засідання Кабінету Міністрів щодо Програми діяльності уряду.

А. Яценюк також нагадав новим урядовцям, що в Україні діє закон про очищення влади, тому всі кандидати на посади заступників міністрів, керівників центральних органів виконавчої влади, державних компаній, які перебувають у сфері компетенції уряду, повинні пройти антикорупційну і люстраційну перевірку.

Під час брифінгу новий міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, коментуючи проблеми з енергопостачанням, котрі загострилися після аварії на Запорізькій атомній електростанції, насамперед зазначив, що аварія на третьому блоці ЗАЕС не становить жодної загрози та що роботу блока буде відновлено у п’ятницю.

«Насправді на Запорізькій атомній електро-станції немає ніякої загрози. Наприкінці минулого тижня в системі видачі енергії сталося коротке замикання, тому на атомній станції не працює лише один, третій, блок. Але жодної загрози для реактора немає. Це технічне пошкодження, яке нині усувають. Блок перебуває у стані ремонту», — сказав В. Демчишин.

А стосовно віялових відключень електроенергії, які почастішали останнім часом, то він вважає, що нині альтернативою цьому може бути тільки добровільне обмеження споживання великими промисловими підприємствами. Крім того, міністр повідомив, що нині ведуться переговори щодо імпорту електроенергії з Росії, бо в нинішній, складній для збалансування енергосистеми, ситуації це, як мінімум, необхідний крок.

Також Україна веде переговори про поставки з Росії вугілля, хоча загалом, за словами В. Демчишина, вугілля сьогодні потрібно везти «з усіх можливих місць, звідки вийде». Стосовно відновлення постачання російського газу, то, за словами міністра, найближчими днями Україна планує внести авансовий платіж за поставку одного мільярда кубометрів газу, після чого зможе отримувати російський газ.

ДОСЛІВНО

Арсеній ЯЦЕНЮК:

«Кожен міністр має всю повноту влади в міністерстві і всю повноту відповідальності. Ви самі підбираєте собі заступників і керівників. З мене питає парламент, я питаю з вас, а з усіх нас питає український народ».

Віце-прем’єр-міністр — міністр культури України В’ячеслав Кириленко, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та міністр оборони України Степан Полторак.

3 грудня 2014. Перше засідання нового Кабінету Міністрів України.
Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, міністр фінансів України Наталія Яресько, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко та міністр Кабінету Міністрів України Ганна Онищенко.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
2 грудня 2014.
Привітання новообраного уряду у залі Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.