Верховна Рада України 288 голосами призначила Кабінет Міністрів
Вечірнє засідання 2 грудня
Під час розгляду питання про формування нового складу Кабінету Міністрів у сесійній залі парламенту був присутній Президент України Петро
Порошенко. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив, що Президент відповідно до Конституції України вніс подання на призначення міністром закордонних справ Павла Клімкіна і міністром оборони — Степана Полторака.
Представляючи кандидатів, глава держави високо відзначив їх професійні якості, які вони вже проявили під час роботи в уряді. І назвав одним із основних завдань, яке стоїть перед міністром закордонних справ, — досягнення безвізового режиму України з ЄС.
  «Треба прискоритися на шляху запровадження безвізового діалогу з Європейським Союзом, — сказав П. Порошенко. — Ми обіцяли це нашим співгромадянам у 2015 році і, хоч розбийся, а обіцяне треба виконувати. Немає більше жодного виправдання для того, щоб негайно не отримати звіт про завершення виконання Україною своїх зобов’язань щодо безвізового режиму і вже на Ризькому саміті в травні місяці має бути прийнято рішення про безвізовий режим по відношенню до українських громадян з Європейським Союзом».
Серед завдань для міністра оборони Президент окреслив реформування міністерства та системи оборони, що вже розпочато, процедури обліку та постачання майна, логістичних підходів. Найближчим часом буде завершено аудит всесвітньовідомих компаній щодо ефективності діяльності окремих департаментів Міністерства оборони, міжнародними експертами буде проведено діагностику діяльності окремих концернів та державних підприємств системи ВПК. Зокрема, щодо всіх підприємств, що входять до сфери управління Міністерства оборони, буде проведено зовнішній аутсорсинговий аналіз на предмет їх ефективності та господарської діяльності. «Усі ці нові та новаторські підходи мають сприяти вирішенню головного завдання Міністерства оборони — захисту суверенітету, захисту незалежності, захисту територіальної цілісності нашої держави», — підкреслив П. Порошенко.
Верховна Рада 351 голосом затвердила проект постанови про призначення П. Клімкіна на посаду міністра закордонних справ і 347 голосами — проект постанови про призначення С. Полторака на посаду міністра оборони.
Президент також повідомив, що підписав указ про надання українського громадянства Наталії Яресько, Олександру Квіташвілі та Айварасу Абромавічусу, котрих коаліція запропонувала кандидатами на посади в уряді. П. Порошенко також повідомив, що внесе на розгляд парламенту законопроект про надання громадянства України тим представникам інших держав, які зі зброєю в руках разом захищали честь і незалежність української держави в АТО на сході України.
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доповів про ситуацію в країні, хід реформ та окреслив першочергові завдання перед новим урядом, а також розповів про законопроекти, які необхідно прийняти до кінця цього року. Прем’єр наголосив, що має бути сформовано «політично відповідальний уряд», а не уряд, поділений за принципом політичних квот. «Перед цим урядом стоять складні завдання», — сказав А. Яценюк, зауваживши, що для їхнього виконання необхідна єдність між Президентом, урядом і парламентською коаліцією.
Прем’єр звернувся до депутатів скоротити у законі про Державний бюджет України на наступний, 2015 рік витрати на державний апарат та продовжувати і наступного року йти шляхом оптимізації соціальних витрат. Водночас витрати на національну безпеку і оборону наступного року зростатимуть, триватиме і співпраця з іноземними кредиторами.
Серед позитивних зрушень прем’єр назвав те, що незважаючи на тимчасову втрату контролю над територією Автономної Республіки Крим та над окремими районами Донбасу, уряду вдалося зібрати податків на 5 відсотків більше, ніж торік. Це стало можливим завдяки підвищенню податків на найбільш доходні види бізнесу, запровадженню оподаткування пасивних доходів, зміні адміністрування податків. Серед першочергових законодавчих завдань для парламенту Прем’єр-міністр назвав прийняття нового Бюджетного кодексу, який передбачає передачу додаткових фінансових повноважень на місця; змін до Податкового кодексу — скорочення кількості податків і зміну бази оподаткування; зменшення єдиного соціального внеску і введення прогресивної шкали по оподаткуванню; прийняття «жорсткого» закону про Державний бюджет на 2015 рік.
Верховна Рада 229 голосами прийняла за основу проект постанови про формування складу Кабінету Міністрів України. Однак опісля депутати почали наполягати на тому, щоб заслухати кандидатів, надати можливість поставити їм запитання та провести обговорення.
У своїх виступах представники всіх фракцій наголошували, що країна потребує реформ, і часу для «навчання» чи «розкачки» немає. Юрій Луценко (Блок Петра Порошенка) заявив, що в нового уряду є максимум три-чотири місяці для проведення найважливіших реформ і підтвердження кредиту довіри, наданого українським народом. Олег Березюк («Самопоміч») запропонував винести з пакета складу Кабінету Міністрів Міністерство інформаційної політики та голосувати за кожну кандидатуру окремо. Представники депутатських груп «Економічний розвиток» і «Воля народу» заявили, що не голосуватимуть за призначення уряду «пакетом».
Затим кандидати на посади міністрів виступили з парламентської трибуни, коротко охарактеризувавши напрямки програми та стратегії своєї діяльності. Під час виступу претендента на посаду віце-прем’єра Валерія Вощевського деякі депутати висловили обурення, що їм роздано матеріали про нього із неправдивими даними, зокрема, щодо громадянства. Глава парламенту В. Гройсман доручив провести службове розслідування щодо розповсюдження у сесійній залі таких відомостей про В. Вощевського.
Після виступу декількох кандидатів Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував припинити обговорення і коротко представив решту кандидатів і окреслив поставлені перед ними завдання. При цьому прем’єр повідомив, що програма дій уряду має бути внесена до парламенту упродовж 48 годин.
Після представлення кандидатів на посади міністрів та відповідей на запитання депутатів Верховна Рада 288 голосами прийняла у цілому проект постанови про формування складу Кабінету Міністрів України (реєстр. №1008).
Отож новий склад Кабінету Міністрів України:
Валерій Вощевський — віце-прем’єр-міністр;
В’ячеслав Кириленко — віце-прем’єр-міністр — міністр культури;
Геннадій Зубко — віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства;
Ганна Онищенко — міністр Кабінету Міністрів;
Олексій Павленко — міністр аграрної політики та продовольства;
Арсен Аваков — міністр внутрішніх справ;
Ігор Шевченко — міністр екології та природних ресурсів;
Айварас Абромавічус — міністр економічного розвитку і торгівлі;
Володимир Демчишин — міністр енергетики та вугільної промисловості;
Андрій Пивоварський — міністр інфраструктури;
Юрій Стець — міністр інформаційної політики;
Ігор Жданов — міністр молоді та спорту;
Сергій Квіт — міністр освіти і науки;
Олександр Квіташвілі — міністр охорони здоров’я;
Павло Розенко — міністр соціальної політики;
Наталія Яресько — міністр фінансів;
Павло Петренко — міністр юстиції.
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк подякував народним депутатам за формування нового уряду. «У нас складна місія, історична місія, -сказав А. Яценюк. — Але історична відповідальність дає історичні шанси. У нас історичний шанс — створити нову Україну. І ми цей шанс не просто використаємо, а ми його виконаємо!».
Перед вступом на посаду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зачитав присягу члена Кабінету Міністрів, а всі новопризначені члени уряду підписали текст присяги.
Верховна Рада прийняла постанови про звільнення членів Кабінету Міністрів попереднього складу та про дострокове припинення повноважень народних депутатів А. Яценюка, А. Авакова, В. Вощевського, І. Жданова, С. Квіта, В. Кириленка, П. Петренка, П. Розенка, Ю. Стеця у зв’язку з їх призначенням членами Кабінету Міністрів.
Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться у четвер, 4 грудня.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Цитата
Арсеній ЯЦЕНЮК, Прем’єр-міністр України:
— Ті, хто заробляють багато — це чесно і справедливо — повинні платити багато. Ті, хто потребують допомоги, в тому числі й соціальної, отримуватимуть таку допомогу. Принцип справедливості — це базовий принцип у діяльності нового уряду України.
Люди очікують змін від всіх і кожного. І ми готові до найрадикальніших, найжорсткіших і найефективніших змін і реформ в країні, яких потребує сьогодення.
Під час вечірнього засідання.