Територіальний експеримент у Калуському районі, що на Івано-Франківщині, на перший погляд, здається цілком оправданим та прогресивним, якби не одне «але». Річ у тім, що у керівництва району та міського голови Калуша абсолютно протилежні погляди на «перекроювання» підвідомчих їм територій.
Днями у Калуші відбулося виїзне засідання регіонального комітету з економічних реформ, в якому взяли участь голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк (голова комітету), директор департаменту економіки — заступник голови ОДА Володимир Попович (виконавчий секретар комітету), член колегії ОДА Ігор Зварич, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Іван Данів, керівництво та сільські голови району. Говорили про підготовку міста Калуша і Калуського району до адміністративно-територіальної реформи.
Районний проект із реформування представили голова Калуської райдержадміністрації Василь Петрів та голова районної ради Василь Дзунза, міський — Калуський міський голова Ігор Насалик.
За словами Василя Петріва, районна влада пропонує утворити сім об’єднань громад із 29 існуючих. Ігор Насалик хоче утворити одну спільноту на базі міста та району.
Вислухавши суть двох проектів адмінреформування, всі пропозиції і застереження сторін, учасників засідання регіонального комітету з економічних реформ, голова ОДА Михайло Вишиванюк поки що не підтримав жодну із сторін, порадив «продовжувати проводити консультації між містом і районом». Проте наголосив, що до 1 липня 2013 року треба буде подати до Кабінету Міністрів узгоджений проект калуських реформ з тим, аби вони були враховані під час формування державного бюджету 2014 року.
Також голова ОДА доручив керівникам районної та міської влади спільно з фахівцями розробити техніко-економічне обгрунтування всіх пропозицій, щоб обрати найдоцільніший, найперспективніший проект. «Пропозиції, які нині були озвучені з обох сторін, слід обговорити з громадами кожного села та міською громадою, бо кожна з них має свою думку, а думка громади, інтереси громади — понад усе», — підсумував Михайло Вишиванюк.
Нагадаємо, що 28 вересня депутати Івано-Франківської обласної ради підтримали саме тих сільських голів Калуського району, які виступили проти об’єднання сільських і селищних адміністративних одиниць з містом, про що і прийняли відповідне звернення до уже минулої Верховної Ради.
Івано-Франківськ.