Вінницькому підприємцю Андрію (просить не називати його прізвище) 6 грудня — 50! На свою круглу дату чоловік планував застілля. Але передумав. На гроші, які мав витратити на святкування, придбав допомогу бійцям і особисто відвіз її в батальйон «Айдар».

Залишив трьох малюків і пішов на війну

Андрій разом з партнерами Костянтином та Віктором прибули в село Трьохізбенка Луганської області. Його нині охороняють «айдарівці». Село щодня обстрілюють бойовики. Як каже Андрій, «криють стабільно», вдень і вночі. Чотири дні підприємці провели на передовій. Що підштовхнуло їх на таку поїздку?

— Коли я обдумував, як буду святкувати, і кого буду запрошувати, згадав декого з хлопців, які не зможуть прийти на день народження, — розповідає Андрій. — Бо вони зараз на передовій. На ранок я вже змінив рішення. Сказав рідним: «Хлопці там в окопах, у холоді, під кулями, а я в цей час буду жирувати... Краще закуплю продуктів і завезу їх бійцям». На роботі поділився з партнерами. Вони підтримали. Відгукнулося багато знайомих і незнайомих людей. Так зібрали продуктів на повний бус «Мерседес-спринтер» і вирушили в дорогу.

Один з підрозділів «Айдару»  нині охороняє Трьохізбенку. Серед бійців багато вінничан. Саме до них привезли допомогу підприємці.

— Нас зустріли дружніми обіймами, — каже Андрій. — Так, ніби ми з усіма сто років знайомі. Одразу видали зброю. Показали, де будемо спати. Хлопці облаштувалися у приміщенні дитячого садка та школи. Ні школа, ні дитсадок не працюють. Хлопці сплять у повній амуніції, навіть взуття не скидають, біля голови — автомат. Бойовики за 500 метрів від села. Їх видно з наших блокпостів на околиці села. Там день і ніч чергують «айдарівці».

Одного з них звати Роман. Він залишив у Вінниці на дружину троє дітей. Перед цим відстояв на Майдані. А потім пішов з «Айдаром». Хоча в батальйоні не числиться.

Залишається у ролі волонтера. Грошей не платять. Час від часу їздить додому. Попрацює місяць, отримає зарплату, віддасть дружині — і знову в «Айдар». Чоловік отримав дві контузії — одну на Майдані, другу в АТО.

У ще одного нашого земляка позивний «Боча». Він колишній афганець, нині командир відділення в «Айдарі». Боєць Віктор — з Томашполя, у нього кличка Залізяка. Унікальна людина командир відділення на прізвисько Давид. Сам росіянин. У Запоріжжі мав бізнес. Коли почалася війна, продав його, а виручені гроші пустив на батальйон. Забрав з собою автомобіль, використовує для потреб підрозділу.

На вечерю вінничани запропонували картоплю у мундирі з оселедцем. У підрозділі є двоє дівчат. Вони приготували нехитру страву. Кажуть, у той вечір хлопці з’їли відро картоплі і стільки ж оселедців. Зізнавалися, що відчули запах дому.

«Заберіть дітей з цього пекла...»

Під час перебування вінничан у Трьохізбенці у село приїхав голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль. Привіз допомогу у село. Разом з усіма розвантажував машину. Співрозмовники кажуть, простий і доступний у спілкуванні. Разом сфотографувалися на згадку. Залишив контакти свої і помічника. На прощання про щось задумався і каже: «Заберіть з цього пекла дітей. Ви ж бачите, що тут робиться — ні води, ні газу, ні світла, і щодня обстріли».

У сільську раду входить три населені пункти. Зараз там залишилося приблизно 60 дітей. Як пояснили вінничанам, частину з них мають відправити в Київську область. Залишається ще 39. Це діти, які навчалися у закладах системи профтехосвіти.

Повернувшись додому, підприємці відразу пішли в обласний департамент освіти. Кажуть, приємно вражені тим, як уважно поставилися до їхньої пропозиції заступники директора департаменту Олена Чорна та Валерій Бачинський. Зустрічалися також із заступником голови ОДА Ігорем Івасюком, а після того і з керівником області Анатолієм Олійником. Всі включилися у вирішення питання перевезення дітей з Луганщини.

— Ми взяли на себе зобов’язання знайти транспорт і доставити дітей з Києва до Вінниці, — каже пан Андрій. — Чому з Києва? Бо луганчани повідомили, що самі довезуть їх до столиці.

Вінницька область.

Вінницькі підприємці, які привезли допомогу батальйону «Айдар» у Трьохізбенку на Луганщині, сфотографувалися на згадку з головою ОДА Геннадієм Москалем (другий праворуч), другий зліва — боєць батальйону. 

Фото надано  підприємцем Андрієм.