Ранкове засідання 2 грудня

Увесь ранок у парламенті минув під знаком політичних консультацій і домовленостей — депутатські фракції та групи узгоджували посади в уряді та керівництво парламентськими комітетами. Щоправда, перемовини тривали не в сесійній залі, а за зачиненими від преси дверима.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на початку пленарного засідання звернувся до керівників фракцій із закликом розпочати консультації зі створення коаліційного уряду та оголосив перерву в пленарному засіданні до 12.30. А обговорення запропонованих кандидатур провести з 16-ї години на вечірньому пленарному засіданні.

«Необхідно сформувати якісний професійний уряд, щоб динамічний початок нашої роботи від 27 листопада мав своє підтвердження», — сказав В. Гройсман і, з огляду на надзвичайні виклики, які постали перед країною, закликав і парламент, і уряд діяти якісно, злагоджено та професійно.

Близько опівдня Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив на брифінгу, що отримав подання від коаліції на призначення міністрів. І що в рамках коаліції узгоджуватиметься кожна кандидатура. Прем’єр пообіцяв, що до кінця дня буде сформовано новий уряд. Кожна депутатська фракція заявила, на які міністерські крісла претендує. Головною інтригою у формуванні уряду стало питання про призначення на посади міністрів іноземців. А каменем спотикання під час розподілу керівних посад у парламентських комітетах стало питання, чи віддавати представникам Опозиційного блоку так звані контрольні комітети, на чому наполягала опозиція.

Після перерви Голова Верховної Ради Володимир Гройсман поінформував, що на консультаціях депутатських фракцій, що входять до коаліції, майже всі питання вирішено, однак залишилося ще декілька деталей, які потрібно узгодити. «Тому потрібен певний період часу, — сказав керівник парламенту. — Є розуміння того, що питання уряду треба вирішити сьогодні».

Головуючий поставив на голосування пропозицію про продовження вечірнього пленарного засідання до завершення розгляду питання про формування Кабінету Міністрів. Таке рішення підтримали 310 народних депутатів (не голосував лише Опозиційний блок майже у повному складі).

В. Гройсман також повідомив, що з метою внесення коаліцією кандидатур до складу Кабінету Міністрів о 15-й годині у сесійній залі відбудуться збори парламентської коаліції.

Після цього В. Гройсман закрив ранкове пленарне засідання.

Тим часом депутатський корпус поповнився ще двома парламентаріями: присягу народного депутата України склали Марія Матіос (Блок Петра Порошенка) та Сергій Рудик (198-й виборчий округ), котрі з поважних причин не могли скласти присягу в день відкриття сесії, 27 листопада.

Депутати вшанували хвилиною мовчання видатного письменника-шестидесятника, політв’язня, члена ініціативної групи «1 грудня» Євгена Сверстюка, котрий пішов із життя на 86-му році.

Парламентарії вітали з Днем народження свого колегу Євгенія Мураєва.

Упродовж дня в парламенті тривали зустрічі депутатських фракцій із претендентами на міністерські портфелі.

Зокрема, під час зустрічі депутатів із фракції Радикальної партії Олега Ляшка (лише ця фракція зустрічалася із кандидатами на посади в уряді не за зачиненими дверима, а в кулуарах за участю преси) з міністром оборони Семеном Полтораком, котрого за квотою Блоку Петра Порошенка знову запропоновано на цю посаду, парламентарії, багато з яких самі брали участь в АТО, звернули увагу на багато нагальних питань. Це і збільшення фінансування Збройних Сил України до рівня не менш як 3% ВВП, повернення у державну власність земель, які віддали у комерційних цілях, зокрема, ринку «7-й кілометр» в Одесі, врегулювання процедури надання статусу учасників бойових дій учасникам АТО, реформування системи військової освіти тощо.

У свою чергу, С. Полторак поінформував депутатів, що в Міноборони розпочато службове розслідування щодо забезпечення солдатів аптечками першої медичної допомоги та закупівлі медпрепаратів для потреб українського війська в зоні АТО. За словами С. Полторака, порушено дві кримінальні справи щодо тендерних закупівель, тривають перевірки на підприємствах ВПК.

А кандидат на посаду міністра інформаційної політики Юрій Стець окреслив основні напрями діяльності новоствореного міністерства: виграш інформаційної геополітичної війни, розв’язаної Росією, розробка державної стратегії інформаційної політики, співпраця у напрямках безпекової політики з правоохоронними органами та іншими структурами влади.

Під час перерви у сесійній залі відбулися загальні збори коаліції «Європейська Україна». Координатор коаліції Юрій Луценко оприлюднив імена кандидатів на посади міністрів від фракцій коаліції для подання Прем’єр-міністру.

Блок Петра Порошенка запропонував до складу уряду такі кандидатури: Юрій Зубко — віце-прем’єр-міністр — міністр ЖКГ, Олександр Квіташвілі — міністр охорони здоров’я, Айварас Абромавичус — міністр економічного розвитку, Наталія Яресько — міністр фінансів, Володимир Демчишин — міністр палива та енергетики, Сергій Квіт — міністр освіти, Павло Розенко — міністр соцполітики, Юрій Стець — міністр інформполітики.

Пропозиції «Народного фронту»: В’ячеслав Кириленко — віце- прем’єр-міністр — міністр культури, Арсен Аваков — міністр внутрішніх справ, Павло Петренко — міністр юстиції, Ганна Оніщенко — міністр Кабінету Міністрів.

Крім того, «Самопоміч» запропонувала Олексія Павленка на посаду міністра аграрної політики і продовольства; Радикальна партія Олега Ляшка —Валерія Ващевського (віце-прем’єр-міністр); «Батьківщина» — Ігоря Шевченка (міністр екології та природокористування) та Ігоря Жданова (міністр молоді та спорту).

Коаліція майже одностайно (шестеро утрималися) затвердила подання Прем’єр-міністру щодо складу уряду. Прем’єр вніс ці кандидатури на розгляд парламенту.

Президент України згідно з Конституцією запропонував на посаду міністра оборони кандидатуру чинного міністра Степана Полторака і Павла Клімкіна знову на посаду міністра закордонних справ.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував, щоб на вечірньому пленарному засіданні кожен кандидат на посади міністра виступив перед депутатами, розповів про своє бачення реформ і розвитку країни і відповів на їхні запитання.

Після виступів від фракцій, під час яких більшість промовців наголошували на потребі не зволікати із формуванням уряду, глава парламенту за наполяганням фракції «Самопоміч» оголосив перерву ще на годину, після чого мало відбутися представлення кандидатів на посади міністрів, їхні виступи, обговорення і остаточне голосування.

Андрій Кожем’якін, Олег Ляшко, Борислав Береза, Юрій Луценко.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. 

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.