«Ой були ми на весіллі» — під такою назвою на Рівненщині вийшла книжка пісень, записаних з голосу Уляни Кот (на знімку) — відомої народної майстрині-ткалі. Виконавицю з унікальним голосом називають хранителькою поліського фольклору.

Презентація видання відбулася на батьківщині авторки — в селі Крупове Дубровицького району. Це третій збірник з голосу 76-річної жінки.

Уляна Кот протягом усього життя не розлучалася з народною піснею. П’ятнадцять років вона керувала в рідному селі фольклорно-етнографічним гуртом «Берегиня», опікувалася дитячим ансамблем «Серпанок». Уляна Петрівна — лауреат багатьох всеукраїнських та міжнародних фестивалів, телетурніру «Сонячні кларнети», переможниця радіоконкурсу «Золоті ключі».

Співачка почала створювати поліський пісенний фонд у 1985 році. Тоді фірма «Мелодия» випустила стереоплатівку під назвою «Співає Уляна Кот», куди увійшли 18 народних пісень. Чимало фольклорних перлин, записаних у Круповому, зберігається у фондах українського радіо, архівах фольклорних експедицій, друкованих збірниках «Ой зозулько, сива пташко» та «Ой зацвіла червона калина».

Рівненська область.

Фото Олександри ЮРКОВОЇ.