Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні спільно з Ужгородською обласною радою провів інформаційно-методичний семінар «Перспективи проведення всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування та його особливості в 2013 році». У заході взяли участь керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович, керівники та працівники управлінь ОДА, голови та працівники районних рад і райдержадміністрацій, агенцій місцевого розвитку, міські, сільські та селищні голови, розробники проектів программ — переможців цього конкурсу в 2010 та 2011 роках.
Михайло Попович зазначив, що дедалі більше громад не чекають, коли в бюджеті з’являться кошти, а самі беруться за розв’язання проблем. Якщо треба відремонтувати сільський клуб чи дитячий садок, установити енергозбережні вікна чи систему опалення, об’єднуються, готують проект, подають на різні конкурси й отримують кошти на його реалізацію, разом із владою працюють над втіленням свого задуму. Тому обласна рада приділяє значну увагу підтримці реалізації проектів розвитку місцевих громад.
Надзвичайно важливою для розв’язання проблем соціально-економічного розвитку територіальних громад є також їх участь у всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, який проводить Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні. Від часу заснування конкурсу понад 20 районних, міських, селищних та сільських рад області стали його переможцями, в тому числі, майже половина з них за останні два роки. Активну участь у конкурсі беруть органи місцевого самоврядування Виноградівського, Хустського, Рахівського та Іршавського районів.
Та головне, що за період дії конкурсу вдалося активізувати життя громад, збудити їх зацікавленість у розвитку інфраструктури, повідомили «Голосу України» у прес-службі обласної ради.
Представник Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Василина Ісакова відзначила особливості проведення конкурсу 2013 року. 
Про стан реалізації проектів у 2012 році, проблеми та свої пропозиції розказали самі керівники та автори проектів-переможців. Цього року реалізується чотири проекти, зокрема, Костилівської сільської ради Рахівського району — «Енергозаощадження як крок до сталого розвитку громади села Костилівка» та Косівсько-Полянської сільської ради — «Ефективна діяльність місцевого самоврядування». Мета першого проекту — популяризація енергозбереження та енерго-ощадних технологій у побутовій та комунальній сферах. А в Косівсько-Полянській сільській раді ефективніше вирішуються питання місцевого значення, що істотно впливає на поліпшення життєдіяльності громади і покращує співпрацю з установами та організаціями села. Серед авторів проектів-переможців й Іршавська міська рада. 
Досвід громад виявився настільки цікавим, що наголошувалося на необхідності внесення цих проектів до плану розвитку області, міст та районів.
 
Закарпатська область.
Довідка
У рамках другого етапу проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» за програмою ПРООН та ЄС у 37 сільських радах дев’ятьох районів реалізовано або реалізуються мікропроекти загальною вартістю близько 8,3 мільйона гривень. Серед них — забезпечення життєдіяльності, енергозбереження, водопостачання, поліпшення медичного обслуговування, дошкільного виховання, охорони довкілля та інші.