Своє 85-ліття відсвяткував Донецький національний академічний музично-драматичний театр. Урочистості мали присмак смутку: святковий вечір, дата якого була призначена ще кілька місяців тому, збігся із сороковинами художнього керівника театру, народного артиста України, лауреата Шевченківської премії Марка Бровуна. Пам’ять про митця, ім’я якого десятки років було пов’язане із колективом, вшанували хвилиною мовчання.

 

«Театр пройшов непростий шлях. Тридцять п’ять років тому Марко Матвійович створив програму виведення закладу із кризи. Програма передбачала три кроки: привести глядача, втримати його, а потім — повести за собою. І це вдалося, про що свідчать і показники нашої роботи, і п’ять сценічних майданчиків, і 10—12 прем’єр, які ставимо щорічно. Попереду у нас — великі творчі плани», — зазначила генеральний директор театру Наталія Волкова.

Серед гостей у залі можна було побачити дружину Президента України Людмилу Янукович, керівників міста й області, заступника міністра культури Юрія Богуцького, Героїв України Івана Драча та В’ячеслава Брюховецького, відомих діячів театру. Пам’яті Марка Бровуна була присвячена і прем’єра, яка відбулася в ювілейний вечір, — «Фредерік, або Бульвар злочинів» за п’єсою знаменитого французького драматурга Еріка-Еммануеля Шмітта (переклад Неди Нежданої, постановка Олексія Кравчука та Євгена Курмана). Ця історія про долю улюбленця публіки Фредеріка Леметра, якого блискуче зіграв заслужений артист України Андрій Романій, — відверта розповідь про життя актора. Вистава являє собою театр у театрі, переносить дію зі сцени до зали. Яскрава гра акторів, режисерські знахідки — все це викликало жваву реакцію глядачів.

Почесні гості дали високу оцінку донецькій муздрамі, підкресливши її унікальність. «Гадаю, в Європі треба ще пошукати театр із такою кількістю нових постановок, причому різних жанрів, на такому високому рівні, двома мовами, — поділився роздумами академік НАН України Микола Жулинський. — Ми знаємо, що Донецьк — культурна столиця. Тут влада уважна до театрального життя, це є далеко не в кожній області».

«Яка гра! Які ролі!» — захоплено відгукнувся про прем’єру народний артист України Іван Гамкало. Гості також побачили на малій сцені прем’єру минулого сезону — виставу «...И превратились в белых журавлей» у постановці головного балетмейстера театру Василя Маслія. «Це високопрофесійна робота, яка може бути оцінена за найвищими театральними критеріями. Вона дуже схвилювала всіх», — зізнався заслужений діяч мистецтв України Ростислав Коломієць. Він запропонував створити на базі донецької муздрами експериментальний майданчик, де би ставили дипломні роботи кращі випускники театральних вузів.

День народження святкували не лише на сцені, а й в облраді. Звання «Почесний громадянин Донецької області» присвоєно посмертно Маркові Бровуну. Народну артистку України Олену Хохлаткіну нагородили золотою медаллю Академії мистецтв України. Грамоти та відзнаки Міністерства культури України, облдержадміністрації, обласної та міської ради отримала ще низка митців. А міський голова Олександр Лук’янченко вручив театру ордер на однокімнатну квартиру. Керівники міста й області висловили вдячність діячам мистецтва за розвиток сфери культури та забезпечення надійного зв’язку між поколіннями й народами, за виховання особистості та розвиток її моральних цінностей.

Світлана КУДРЯВЦЕВА, Ліна КУЩ.

Фото В’ячеслава Пащука.

Сцена з прем’єрної вистави «Фредерік, або Бульвар злочинів».