Книжку під такою назвою представив співробітникам СБУ в Закарпатській області учасник бойових дій у Афганістані, колишній очільник регіонального органу держбезпеки, генерал-майор у відставці Арзен Ухаль (на знімку). Послухати спомини і поділитися враженнями прийшли й воїни-афганці — здебільшого ветерани держбезпеки.

 

Як зазначив упорядник, виходу в світ цієї книжки передувала десятилітня робота багатьох авторів. У документально-художньому виданні систематизовано архівні матеріали, спогади, розповіді, інтерв’ю, фотографії з альбомів. Зібрано дані про 3049 закарпатських воїнів-афганців. При тому термін «закарпатці» трактується широко — це уродженці краю, ті, хто тут живе, та ті, хто похований у нашій області. Серед закарпатських афганців був і Герой Радянського Союзу Сергій Козлов.

«Важко було збирати архівні матеріали про тих, кого вже нема серед нас. А ще важче — шукати інформацію про тих, хто зник безвісти. Проте ми вшанували їх, знайшли дані про їх героїзм».

«...Яка їх доля? Де покояться їх останки? Ніхто не прийде до їх могил, і нічия рука не покладе там хоча б одну єдину квітку пам’яті...» — пише автор вступного слова голова облорганізації Національної спілки письменників України Василь Густі.

Є у книжці й розділ, присвячений спогадам безпосередніх учасників тих подій. Читач бачить той час очима рядових і генералів, дипломатів і розвідників, медпрацівників.

Арзен Ухаль подякував усім, хто долучився до видання книжки, а також керівництву управління СБУ — за те, що пам’ятають про афганців.

Людмила МАЗУР, Василь НИТКА.

Ужгород.

Фото Людмили Мазур.