Меморіальну дошку поету Степану РУДАНСЬКОМУ відкрили у селі його імені

Дев’яносто років тому село Довгівці Шаргородського району на Вінниччині перейменували на Руданське. На честь ювілейної дати тут урочисто відкрито меморіальну дошку автору знаменитих «Співомовок», ліричних віршів, пісень, балад, а також лікарю за професією — Степану Руданському.

Встановлено дошку на приміщенні школи. Заслужений художник України, вінницький скульптор Володимир Оврах виготовив її з литої бронзи у формі розкритої книжки. На одній з її сторінок — горельєф поета, на другій — напис: «Село Руданське названо на честь видатного українського поета-класика, нашого земляка Степана Васильовича Руданського».

— У нашому селі Руданський проходив практику в тутешньому храмі, коли навчався у Шаргородській духовній бурсі, — каже директор школи Лариса Палій. — Було це давно, в 1841—1849 роках, але досі збереглися перекази про дотепного бурсака. Він умів і жартувати, й гарно співав. У селі казали: «Як приїде Степан, скаже слово, то хоч посміємося, пісню гарну послухаємо», — згадують розповіді старожилів нинішні мешканці села. Запам’ятався практикант ще однією доброю справою. Якось зайшов у церковноприходську школу і побачив: учні навчаються стоячи, бо нема на що сісти. Наступного разу Руданський привіз у санях дошки. Попросив, щоб зробили з них ослони для дітей. «Нехай навчаються як усі, нехай їм удача буде!»

Змінити назву села запропонував тутешній учитель Іван Кільчицький. Районне начальство нав’язувало селянам іншу назву — ім’я партійного вождя. Але в селі підтримали пропозицію вчителя. Руданське — єдине в Україні село, що носить ім’я шанованого поета. Ювілеї з нагоди перейменування села святкують усією громадою. Виступають учасники художньої самодіяльності, виконують твори поета, обов’язково співають душевну «Повій, вітре, на Вкраїну...».

 

Вінницька область.