Запорізький міський голова Олександр Сін наказав продати з молотка хоч одну квартиру боржників. Це, на його думку, дасть змогу підвищити ефективність подолання проблеми боргів за комунальні послуги. Одразу скажемо, що процес повернення заборгованості через суд в місті начебто налагоджено, однак нині склалася ситуація, що або з голого як із святого, або небідні люди навчилися не сплачувати за «комуналку» роками і непогано при цьому почуваються. Власне, мова на подібні теми виникає щороку — на початку опалювального сезону (цього разу процес дещо змістили у часі вибори). Як завжди, проблемою стають «неплатежі населення».
Однак часом складається враження, що останнє сплачує чи не сплачує гроші за послуги в залежності від настроїв доповідачів: то оплата становить 80 відсотків, то — 101, а то й лише 66 відсотків. Однак, хоча б як споживачі платили, концерн «Міські теплові мережі» ніяк не може розрахуватися за газ (бо справа не в населенні, а у непідйомних тарифах для теплових підприємств міст України). Останнє тягне за собою неотримання лімітів від «Нафтогазу України», і далі за списком. Також традиційно у таких випадках відбувається драматизація ситуації і звернення «до совісті населення», яке в кінцевому рахунку лишається за все відповідальним. Цього разу від міського голови Запоріжжя пролунала вимога до підлеглих продати з молотка хоч одну квартиру боржників. Зокрема тих, хто є власниками кількох помешкань, здають їх в оренду, однак за комунальні послуги розплачуватися не бажають.
Та трохи заспокоївшись, О. Сін зупинився хоча б на описі меблів і виносі їх із квартир боржників — з відповідними сюжетами на місцевих каналах телебачення. Хоча навряд чи це вдасться. Адже із всіх, не можна сказати, що масових судових рішень стосовно боржників за комунальні послуги, тільки чотири відсотки доведено до логічного завершення виконавчою службою.