Сьогодні, 10 грудня, у Вінниці в концертній залі «Плеяда» обласної філармонії звучатиме опера Миколи Леонтовича «На русалчин Великдень». Її виконанням завершиться мистецький проект «Хорові асамблеї Леонтовича».

Композитор так і не завершив роботу над своїм першим великим симфонічним твором, народно-фантастичною оперою за однойменною казкою Бориса Грінченка «На русалчин Великдень». Написання опери, розпочате ним 1919 року, перервала смерть митця на початку 1921-го.

Тільки 1977 року, до 100-річчя з дня народження Леонтовича, український композитор Мирослав Скорик закінчив твір, відредагував та інструментував його. Того самого року оперу поставили на сцені Київського театру опери та балету імені Т.Г. Шевченка. 2008-го в рамках Перших асамблей Леонтовича опера прозвучала на тій землі, де вона була створена — у місті Тульчин на Вінниччині. Тут тривалий час працював композитор. Диригував на тому концерті сам Мирослав Скорик, напередодні він підготував нову редакцію твору спеціально для вінницьких виконавців. В обласному центрі опера звучатиме вперше.

Твір виконають два відомі мистецькі колективи: багаторазовий володар гран-прі, лауреат міжнародних конкурсів та фестивалів академічний камерний хор «Вінниця» (художній керівник — народний артист України, професор Віталій Газінський) та академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії (керівник та диригент — Айдар Торибаєв). Партію козака співатиме тенор Одеського театру опери та балету Валерій Регрут. Партії русалок утілять у життя вінницькі вокалістки Вікторія Павлова, Вікторія Коломієць, Олена Гончар, Світлана Жевачевська, Алла Москаленко. За словами директора Вінницької обласної філармонії, заслуженого працівника культури України Анатолія Левицького, музична феєрія стане грандіозним завершенням «Хорових асамблей Леонтовича», присвячених 135-й річниці з дня народження нашого всесвітньовідомого земляка.