Упродовж двох годин, з 10-ї ранку до 12-ї, 6 грудня цього року жителі села Зарванці, що неподалік Вінниці, п’ять разів зупиняли рух транспорту на дорозі державного значення Львів—Кіровоград—Знам’янка. Колона людей — трохи більше ста осіб — безперервно рухалася по пішохідному переходу, не даючи можливості для проїзду автомобілів. Транспорт розтягнувся на кілометри. У такий спосіб люди вирішили привернути увагу до проблеми газифікації їхнього села.
— Перший раз ми здали гроші на газифікацію ще у 2002 році, — каже депутат сільської ради Михайло Волошенюк і підтверджує сказане документами. — Відтоді не раз вносили кошти на придбання матеріалів, проведення робіт. Але досі більшість будинків не газифіковано. Зате є газ в оселях сільського голови, голови кооперативу, вони про себе не забули. А ось про таку бабусю, як Ліда Голуб, котра знайшла сили прийти з нами на акцію, нема кому подбати.
— Мене ще ніхто так не обманював, як із цим газом, — каже 83-річна Лідія Голуб. — Я по копійці збирала гроші, продала все, на хлібі економила, заплатила стільки, скільки казали, а газу нема.
 
На переконання депутата сільської ради Михайла Волошенюка, роботи стримує сам підрядник. «Сільський голова Василь Катілов обрав організацію, яка раніше ніколи не виконувала роботи з газифікації, — каже співрозмовник. — На зборах жителів села ми наполягали, щоб за цю справу взялися фахівці та робітники з підприємства «Вінницягаз» чи його структур, але сільський голова, всупереч волі громади, обрав організацію, в якої навіть техніки необхідної нема. Її винаймають в інших підприємствах. Ще не відомо, яка якість їхньої роботи».
Через кожні 20 хвилин акції протестувальники робили перерву. Організатори пояснювали, що на довший час перебувати на переході не можна, бо це є порушенням законодавства. В руках несли плакати з написами «Дайте гроші або поверніть газ!», «Катілов і Гаврилюк, ви брехуни, де газ?»
Голова Вінницької районної ради Станіслав Щербатий запросив пікетувальників на зустріч, на яку обіцяв викликати представників правоохоронних органів. За його словами, використання людських грошей на газифікації перевірить прокуратура. Заступник начальника обласної міліції, на запитання, про те, чи будуть порушувати кримінальну справу за перекриття руху транспорту, повідомив, що рішення з цього приводу приймуть після детальної перевірки ситуації.
Фото автора.
Коментар
Василь Катілов, сільський голова Якушинців (до складу цієї сільради входить село Зарванці):
— Вуличні газопроводи прокладаються за кошти громадян, тому будуть гроші — буде в них газ. Замість пікету краще б організувалися і вплинули на тих, хто ще не здав гроші. Щодо підрядника, дійсно я привів його. Це правда. Але не вся. Бо обирали виконавця робіт на зборах села. Були представники шести фірм, кожен представляв свої можливості. Після того, як усіх вислухали, перевагу віддали тій організації, яка нині працює.