для поповнення державної скарбниці. Міський голова Іван Куличенко вважає цю цифру «непідйомною»
Таку практику було припинено кілька років тому, але державну скарбницю знову вирішили поповнювати за рахунок міст-донорів. Якщо таке рішення затвердять, стягнення з міського бюджету збільшаться в 3,8 разу й становитимуть 150 мільйонів гривень.
— Ми побачили перші показники бюджету 2013 року. На нашу думку, розрахунки по доходах завищені, а вилучення перевищують нормативні, — вважає міський голова Дніпропетровська Іван Куличенко. — Це означає, що нам доведеться віддавати в Київ в 3,8 разу більше коштів. Тобто нас намагаються повернути до того порядку вилучень, який був до приходу уряду Азарова. У зв’язку із цим я дав доручення нашому фінансовому департаменту виїхати в столицю для обстоювання інтересів міста. Виплатити ще 150 мільйонів гривень — для нас ця цифра непідйомна, — ще раз підкреслив він.
Іван Куличенко сподівається, що обрані від регіону народні депутати захистять фінансове благополуччя рідного міста, повідомляє наш власний кореспондент Тетяна ВАЛІГУРСЬКА.
***
Скорочення місцевих бюджетів спричинить жахливі наслідки. Аварія в Алчевську, яка кілька років тому залишила жителів міста взимку без опалення, — результат відсутності коштів на профілактичні роботи. Так новообраний депутат України від КПУ Ірина Спіріна прокоментувала те, що в проекті держбюджету-2013 передбачено вилучення з бюджету Дніпропетровська 150 мільйонів гривень.
Комуніст ще раз підкреслила, що не можна наповнювати державний бюджет, фактично, обкрадаючи місцеві бюджети. «Є інші, цивілізовані методи, — констатувала Ірина Спіріна. — Вони описані в Антикризовій програмі».
Передусім, нагадала комуніст, йдеться про націоналізацію всіх стратегічно важливих підприємств і монополій, а також про запровадження податків на багатство, надприбутки й офшорні операції.